Verburg wil mes in landbouwregels
Minister Verburg (Landbouw) heeft vrijdag bij de Europese Commissie een lijstje ingediend met regels die volgens haar kunnen worden geschrapt.
De minister wil af van import- en exportlicenties voor groente en fruit. „Het blijkt dat Brussel die cijfers alleen gebruikt voor statistieken. Verder gebeurt er niets mee. Daar kan dus het mes in”, aldus Verburg.De CDA-minister wil ook geen verplichte hercontroles meer bij kleine overtredingen van bepaalde regels. Ze heeft met succes voorgesteld dat de zogeheten uitbetalingsagentschappen met praktische plannen komen om te snijden in de rompslomp. „Daar heb ik goede verwachtingen van”, zei Verburg. „Een boer is geen boekhouder. En hij moet dat ook niet worden.”
De EU had de laatste tijd al geprobeerd om administratieve lasten voor de landbouw te schrappen. „Boeren zeggen me dat ze nog weinig verschil zien. En eerlijk gezegd merk ik het zelf ook niet zo”, aldus de minister na EU-beraad met haar collega’s.
De bewindslieden werden het vrijdag alvast eens over duidelijkere subsidieregels voor boeren in probleemgebieden. Voor de huidige vage criteria komen exacte maatstaven.
De subsidie gaat vooral naar boeren in berggebieden, zoals in Oostenrijk en Frankrijk. Doel is de boeren zo te helpen het landschap en de regio leefbaar te houden. In Nederland gaat de subsidie naar zogeheten dalboeren in vooral drassige veengebieden, overstromingsgebieden en uiterwaarden. Minister Verburg rekent niet op extra geld voor Nederland door de veranderde criteria.
Ook boeren die lijden onder de lage prijzen voor melk en varkensvlees hoeven voorlopig niet te rekenen op nieuwe hulp van de Europese Commissie. De Duitse en de Franse minister van Landbouw hadden gisteren tijdens EU-beraad om die hulp gevraagd.
Gesteund door de Nederlandse landbouwminister zei EU-commissaris Fischer Boel dat ze geen nieuwe steunmaatregelen voorbereidt. „De melkprijs is sinds januari vrij stabiel, met nu een lichte toename”, bemerkt Verburg.
„De melkveehouders zitten in een ontzettend moeilijke situatie, dat is waar. Maar de verwachtingen op middellange en lange termijn zijn best goed. Dus na de ingrijpende liberalisering van vorig jaar moeten we nu niet weer alles overhoop gooien.”
EU-commissaris Fischer Boel zei dat ze voor de melkprijs al alle mogelijke maatregelen had genomen, zoals exportsubsidies. Voor varkensvlees vindt ze ingrijpen nu niet nodig: „De prijs stabiliseert al, met name door lagere productie.”
Verburg mag de boeren niet per 16 oktober in één keer de bedrijfstoeslagen uitbetalen. „Echt een grote tegenvaller”, zei de minister. Ze gaat nu met de EU-commissaris zoeken naar alternatieven om de boeren eerder aan hun geld te helpen. Verburg wilde nog niet zeggen welke ideeën ze daarvoor heeft.