Binnenland

Veel toeristen zijn niet ingeënt

Nederlandse toeristen blijven zich onvoldoende bewust van de risico’s op infectieziekten. Vooral reizigers naar het sterk opkomende vakantieland Turkije kennen vaak niet de risico’s van hepatitis A.

ANP
8 January 2003 11:18Gewijzigd op 14 November 2020 00:03

Bezoekers van Gambia (de nieuwste topper onder de goedkope strandvakanties) beschermen zich zelden tegen malaria. Gemiddeld komt er met elk vliegtuig uit Gambia iemand mee die malaria heeft opgelopen.

„Mensen reizen steeds makkelijker verder weg en krijgen hierdoor het gevoel dat de wereld kleiner wordt. Zij denken dat ze hun eigen normen kunnen hanteren in Gambia en Turkije en bereiden zich onvoldoende voor”, aldus de internist D. Overbosch van de Travelclinic Rotterdam dinsdag op de openingsdag van de Vakantiebeurs in Utrecht.

Gemiddeld genomen is een op de vier reizigers onvoldoende beschermd tegen malaria. Circa eenderde onderschat de risico’s van hepatitis A. Van de vakantiegangers naar Turkije laat zelfs tweederde zich niet vaccineren tegen de ziekte, die ook wel geelzucht wordt genoemd.

Vorig jaar bleek uit onderzoek dat bijna 30 procent van de reizigers onvoldoende beschermd op reis gaat. „Gemiddeld genomen kun je zeggen dat we het niet beter zijn gaan doen. Zeker als je bedenkt dat we wel steeds meer en verder weg reizen”, stelde Overbosch.

Volgens internist P. van Thiel van het Tropencentrum AMC lijkt het aantal toeristen dat malaria als souvenir mee naar huis neemt toe te nemen. Naar schatting reizigers halen jaarlijks 1000 de infectieziekte Nederland binnen. Dit heeft vorig jaar tot ruim 300 ziekenhuisopnamen geleid en vijf mensen zijn aan malaria overleden.

Van Thiel noemt Gambia „de nieuwste strand- en malariatopper.” Ongeveer vijf op de 1000 Nederlandse bezoekers van het Afrikaanse land nemen malaria mee naar huis. „Het is een goedkope strandvakantie, die mensen vaak last minute boeken. Ze staan er niet bij stil dat de malariamug zich weinig aantrekt van de omheiningen rond de westers ogende beach resorts”, aldus de internist.

Andere opkomende landen wat betreft malariarisico zijn Indonesië en Suriname. „Mensen blijven niet meer alleen in de steden en op het strand, maar trekken vaker de jungle in”, stelde Overbosch. Ghana en Nigeria zijn volgens hem ook landen die meer in de gaten gehouden moeten worden. „Allochtone medelanders gaan ervan uit dat ze net als vroeger immuun zijn tegen malaria, maar dat is vaak niet meer zo. Bovendien stellen ze uit onwetendheid hun hier geboren kinderen aan de risico’s bloot.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer