„Westen moet beloften nakomen”
De economische crisis leek in eerste instantie aan ontwikkelingslanden voorbij te gaan, maar richt inmiddels ook in de arme landen veel schade aan.
„Juist in deze tijd moeten rijke landen dan ook alle zeilen bijzetten om aan hun eigen beloftes te voldoen. Dat is uiteindelijk ook in hun eigen belang”, stelt de nieuwe Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank Ruud Treffers tegenover het ANP.Sinds Treffers een halfjaar geleden in dienst trad van de Wereldbank is de financiële crisis in hoog tempo omgeslagen in een internationale recessie, die ook de vooruitgang in de armere landen bedreigt. „Ik zie het als een mooie uitdaging. Dit is toch waar een instituut als de Wereldbank voor is opgericht. De omvang van de crisis leert ons echter ook om bescheiden te zijn.”
De Wereldbank is in 1944 opgericht om landen te helpen bij de ontwikkeling van de economie en de bestrijding van armoede. De bank wil zijn leencapaciteit de komende jaren uitbreiden, om zo veel mogelijk kwetsbare landen door de huidige crisis heen te helpen. Volgens Treffers heeft de ontwikkelingsbank daarbij geleerd van voorgaande crises, waarbij er veel kritiek was op de zware voorwaarden die aan de kredieten werden gesteld.
„We richten ons nu meer op de lange termijn. We helpen bijvoorbeeld bij investeringen in infrastructuur. Dat zijn uitgaven die in deze tijd anders veel gevaar lopen. Daarnaast helpen we landen bij het opzetten van sociale voorzieningen. Vooral in Zuid-Amerika heeft dat gewerkt.”
Voor de extra steun die in de huidige moeilijke omstandigheden nodig is, moeten de zakken van de bank echter ook gevuld zijn. Om meer geld in kas te hebben kan de bank aan landen vragen beloftes die voor een latere datum werden gedaan nu alvast in te lossen. Daarnaast zouden landen met grote reserves, zoals China, meer kunnen bijdragen.
Die landen willen in ruil daarvoor echter meer zeggenschap over de beslissingen bij de Wereldbank en zusterorganisatie het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Volgens Treffers is deze al jarenlang slepende kwestie door de huidige crisis „in een stroomversnelling” gekomen. „Het moment om meer dan marginale veranderingen aan te brengen is daar.”
Wie bij een eventuele hervorming plaats moet maken voor wie is volgens de bewindvoerder echter nog niet duidelijk. „Veel mensen vinden dat Europese landen te veel plaatsen in het bestuur bezetten en moeten opschuiven. Maar we moeten niet vergeten dat Europa ook het leeuwendeel van de investeringen in ontwikkelingshulp voor zijn rekening neemt.”
Treffers ziet wel wat in een flexibele verdeling van de stemmen. „We moeten voorkomen dat we de verhoudingen nu weer vastleggen en daardoor de veranderingen die nog komen weer missen. In 2020 kan de wereld er alweer heel anders uitzien dan nu. China zou dan wel eens veruit de grootste economie van de wereld kunnen zijn.”