„Pesten gaat door tot in het bejaardenhuis”
Roddelen via MSN, blootfoto’s op internet zetten, anonieme sms’jes verzenden of klasgenoten virussen sturen. Minstens één op de vijf kinderen wordt via internet gepest. Pestweb, het landelijk kenniscentrum pesten, strijdt daar al vijf jaar tegen. „We kunnen helaas niet vieren dat het pesten is gestopt.”
Staatssecretaris Dijksma van Onderwijs kan deze donderdagmiddag op de evangelische school de Passie in Utrecht nog net een korte toespraak houden. De PvdA’ster is op de school om onder andere mee te doen aan een debat over digitaal pesten. Maar haar aanwezigheid is van korte duur: Dijksma moet ogenblikkelijk terugkomen naar het Haagse voor spoedoverleg.Noodgedwongen moet ze het debat laten schieten. In een toespraak zegt Dijksma dat ze op grond van gesprekjes met leerlingen ze het gevoel heeft dat er op de Passie niet veel pesters zijn: „De scholieren wekken de indruk dat het hier goed toeven is. Iemand zei: We zijn niet allemaal even braaf, maar het is wel een fijne school.”
Volgens Dijksma heeft het geen zin om ter plekke leerlingen te vragen hun vinger op te steken als ze weleens worden gepest. „Meestal durven kinderen het niet te vertellen. Uit schaamte, of omdat ze bang zijn dat het dan juist erger wordt.”
Zijn er in de zaal leerlingen die hun medescholieren weleens pesten? De staatssecretaris denkt dat het ook weinig zin heeft om die vraag te stellen. Toch doet ze het, zij het aarzelend. Spontaan steken twee jongens hun vinger op. „Dat is heel eerlijk van jullie.”
Dijksma zegt ervan geschrokken te zijn dat maar liefst één op de vijf kinderen wordt gepest en dat het vaak niet zozeer op de middelbare school gebeurt, maar op de basisschool. „Juist dan is een kind nog kwetsbaar.”
Dat pesten al van alle tijden is, mag volgens Dijksma geen reden zijn om de strijd daartegen te staken. „Moet ik het normaal vinden dat jongeren ongewild foto’s en filmpjes van elkaar op internet plaatsen? Ik neem daar geen genoegen mee. Met pesten wordt het er voor niemand beter op, maar alleen slechter.”
Uitschelden
Coördinator Alice Vlottes van Pestweb brengt de vele verschillende vormen van digitaal pesten onder de aandacht. „Jongeren schelden elkaar via MSN uit, of ze sturen via internet anonieme sms’jes. Anderen maken met hun mobieltje een foto van iemand en zetten die op internet, zonder dat de ander dit wil. Er zijn ook mensen die persoonlijke gegevens van anderen op een pornosite zetten.”
Een filmpje laat op indringende wijze zien hoe iemand een meisje via MSN bedreigt. „Ik weet waar je fietst. Ik weet meer van jou dan je denkt. Ik word je ergste nachtmerrie.” Het meisje is niet bang en schrijft terug: „Ik blokkeer je, griezel.” Als het meisje haar pester inderdaad blokkeert, krijgt ze op haar mobiele telefoon een sms’je: „Wacht maar tot woensdag…”
Vlottes erkent dat Pestweb in het lustrumjaar niet kan zeggen dat het allemaal wel goed zal komen. „We kunnen helaas niet vieren dat het pesten is gestopt. Integendeel, het zal altijd blijven voorkomen. Het begint in de kleutertijd en het gaat door tot in het bejaardenhuis.”
„Er meer wordt gepest dan we allemaal denken”, stelt een leerlinge van de Passie die meedoet aan het debat. „Via internet kan het anoniem. Dat is heel moeilijk tegen te gaan.”
Een vader van een leerlinge vindt dat niemand de ogen mag sluiten voor de problemen. „Pesten gebeurt op deze school net zo goed als op andere scholen. Wij hebben thuis bewust geen internet, omdat we nog goed zonder kunnen. Toch blijft het gesprek aan de keukentafel over digitaal pesten belangrijk.”
Het pestpercentage is op de Passie opvallend laag, schrijft vestigingsdirecteur ing. J. van Moolenbroek in een brief aan de bezoekers van de school. „Naast de krachtige inzet van de leerkrachten is dit punt ook een belangrijk gebedsonderwerp voor onze gebedsgroepen, die bestaan uit ouders. Wij willen dat onze leerlingen zich in veiligheid kunnen ontplooien tot sterke, gezonde volwassenen die Christus hebben leren kennen.”
Zie ook: www.pestweb.nl