Farmareus GSK schrapt 100 banen in Nederland
ZEIST (ANP) – Het Britse farmacieconcern GlaxoSmithKline (GSK) schrapt dit jaar honderd banen in Nederland, waarbij naar verwachting 25 gedwongen ontslagen vallen. Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt. In totaal telt GSK 450 werknemers in Nederland.
De reorganisatie is volgens topman Luc Debruyne niet ingegeven door de economische crisis, maar door de specifieke omstandigheden op de Nederlandse zorgmarkt. Zo moet er op een nieuwe manier samengewerkt worden met artsen die, in tegenstelling tot vroeger, vaker in groepspraktijken werden. Daardoor is een individuele benadering van de medici niet altijd meer noodzakelijk.Daarnaast heeft de farmasector in zorgverzekeraars een nieuwe speler in de zorg. Die bedrijven houden zich niet uitsluitend meer bezig met verzekeren, maar zijn meer en meer actief in andere facetten van de zorg.
Een andere reden voor de ingreep is verschuiving van breed inzetbare medicijnen naar meer gespecialiseerde producten. Ook speelt mee dat GSK, evenals zijn branchegenoten, kampt met toenemende concurrentie. Branchegenoten komen met eigen versies van merkmedicijnen waarop de patenten zijn verlopen. Volgens de Bond van de generieke geneesmiddelenindustrie (Bogin) zijn deze merkloze varianten goed voor 55 procent van de in Nederland gebruikte geneesmiddelen.
Sinds 2006 geldt een preferentiebeleid in de zorg waarbij zorgverzekeraars medicijnen aanwijzen die vergoed worden. Het beleid is bedoeld om onnodig dure artikelen niet meer te vergoeden waardoor prijsconcurrentie zou moeten ontstaan.
In september 2007 sloot de overheid met diverse instanties het zogeheten ’transitieakkoord farmaceutische zorg’ om de prijzen van geneesmiddelen verder te verlagen. De prijzen voor geneesmiddelen waarvan generieke varianten beschikbaar zijn of komen gingen onder het akkoord met 10 procent omlaag per 1 januari vorig jaar. Afgesproken werd om de prijzen gedurende de looptijd van het akkoord, tot het eind van dit jaar, niet te verhogen.
Volgens de ondertekenaars, waaronder Bogin en Zorgverzekeraars Nederland, leverde het akkoord vorig jaar een besparing op van 340 miljoen euro op de uitgaven voor geneesmiddelen. Voor dit jaar wordt een besparing van 456 miljoen euro verwacht. Samen met een besparing van 971 miljoen euro onder het Geneesmiddelenconvenant in 2007 zijn huishoudens ongeveer 200 euro goedkoper uit met ziektekostenpremies.