Economie

Europarlement tegen storting in pensioenkas

BRUSSEL (ANP) – Het Europees Parlement wil niet dat er belastinggeld wordt gebruikt om een tekort in het pensioenfonds voor Europarlementariërs aan te vullen. Dat heeft het donderdag met ruime meerderheid (419 voorstemmers, 106 tegenstemmers) uitgesproken.

23 April 2009 13:18Gewijzigd op 14 November 2020 07:47

Het pensioenfonds is in problemen gekomen door de kredietcrisis. Op termijn dreigt een gat van 120 miljoen euro. Het presidium (bestuur) van het Europarlement had voorgesteld om onder meer de pensioenleeftijd op te trekken van 60 naar 63 jaar om het tekort te verkleinen. Maar het wilde ook de mogelijkheid van een extra storting uit het EU–budget niet uitsluiten.In de tekst waar het Europees Parlement (onder wie vrijwel alle Nederlanders) zich donderdag achter schaarde, staat dat zo’n storting „in de huidige omstandigheden onder geen enkele voorwaarde" mag plaatsvinden. Een woordvoerster van het parlement onderstreept dat het presidium ook geen concreet voorstel heeft gedaan in die richting. Het probleem speelt ook niet op korte termijn: het tekort zou zich pas over een jaar of vijftien voordoen. Als de aandelenkoersen stijgen, verdwijnt het mogelijk zelfs vanzelf.

De problemen rond het pensioenfonds zorgden de afgelopen weken voor heel wat commotie in Brussel en Straatsburg. Veel Europarlementariërs zijn – zeker nu de verkiezingen voor de deur staan – beducht voor het imago van zakkenvullers dat hen toch al aankleeft. De enige zittende Nederlandse Europarlementariër die nog deelneemt aan het pensioenfonds, VVD’er Manders, kondigde woensdag aan eruit te stappen. Hij wil „op geen enkele manier geassocieerd worden met aanvullingen op kosten van de belastingbetaler." Andere leden die meedoen aan het fonds stemden donderdag toch tegen de storting in de kas.

In totaal zitten ruim 450 van de huidge Europarlementariërs in het pensioenfonds en een kleine 500 oud–leden. In Nederland geldt het fonds al sinds de jaren ’90 als ongewenst, omdat Europarlementariërs al een overheidspensioen hebben. Toch zijn oud–leden als minister Verhagen van Buitenlandse Zaken en voormalig D66–bewindsman Brinkhorst er nog lid van. Nieuwe leden komen er overigens niet meer bij, omdat binnenkort een andere regeling voor Europarlementariërs van kracht wordt.

Ingewijden verwachten dat een aantal Europarlementariërs de door het presidium voorgesteld verhoging van de pensioenleeftijd naar 63 jaar niet zullen pikken en naar het Europeees Hof zullen stappen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer