Slimme spindoctor
Hij stond bekend als de slimme spindoctor en het wonderkind van de verkiezingen van 2006. Als staatssecretaris van Defensie krijgt hij het zwaar voor de kiezen. Jack de Vries staat voor de lastigste klus uit zijn loopbaan.
Het zijn zware weken voor staatssecretaris De Vries: eerst de aanstelling van een omstreden legerimam en nu de JSF-kwestie.Het debat over de legerimam ging nog maar net goed. Slechts een krappe meerderheid van 70 tegen 69 Kamerleden schaarde zich achter de bewindsman. Zijn eigen CDA-fractie keerde zich de aanstelling vanwege Eddaoudi’s „grievende” uitlatingen over de Uruzganmissie en premier Balkenende. De Vries opereert onhandig, zo was de heersende mening. Het debat zou niet zijn ontspoord als hij vanaf het begin standvastig was geweest en geen pogingen had ondernomen om de imam uit eigen beweging te laten opstappen.
En nu is hij in een grimmig debat over de JSF beland, een politiek steekspel tussen CDA en PvdA.
Jack de Vries (40) is geboren in het Friese Lemmer. Hij is getrouwd, vader van twee zonen en actief lid van de Nederlandse gereformeerde kerk in Oegstgeest. Na zijn studie politicologie werd hij persoonlijk medewerker van CDA-Kamerlid Koetje. Hij is niet helemaal onbekend met de portefeuille Defensie. Vanaf 1993 was hij een tijdje beroepsmilitair; hij werkte bij de Koninklijke Landmacht als officier voorlichting. Vervolgens was hij hoofd communicatie bij gehandicaptenorganisatie Philadelphia.
In 1997 keerde de christendemocraat terug bij de Kamerfractie, ditmaal als hoofd voorlichting. De Vries was woordvoerder van De Hoop Scheffer, en toen die na de mislukte coup van partijvoorzitter Van Rij in 2001 het veld moest ruimen, werd hij politiek assistent van premier Balkenende.
Alles wat De Vries aanraakte, veranderde in goud, zo heette het. Hij gold als de architect van de drie verkiezingsoverwinningen van het CDA, in 2002, 2003 en 2006. Het beeld van PvdA-leider Bos als een ”draaikont” is van hem afkomstig. Zijn invloed nam door de verkiezingswinsten bijna mythische proporties aan. In krantenartikelen kreeg hij lovende kwalificaties als ”de koning van het Binnenhof” en “machtiger dan een minister.”
Een departement besturen is iets heel anders dan een campagne leiden, zo ondervindt De Vries nu. Nederland doet sinds 2002 mee aan de ontwikkeling van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig. Defensie is erop gebrand om het toestel binnen te halen. Het is aan De Vries om dat voor elkaar te boksen en de PvdA over de streep te trekken.