Opnieuw moord na overval tankstation
In Zoetermeer is dinsdag opnieuw iemand vermoord, tien uur na de dodelijke overval op een tankstation in dezelfde plaats. Het is nog onduidelijk of er enig verband bestaat tussen de moorden.
Dat maakte het openbaar ministerie (OM) dinsdag bekend. Politie en justitie hebben dinsdag nog geen aanhoudingen kunnen verrichten in de onderzoeken naar de twee moorden.
In Zoetermeer werd dinsdag een lijk aangetroffen in het Westerpark. Een woordvoerder van het OM bevestigde dat het om een misdrijf ging. Van de dader of daders ontbreekt elk spoor.
De vondst van het lijk in het park gebeurde ongeveer tien uur na een overval met dodelijke afloop in een Shell-pompstation aan het Abdissenbos in Zoetermeer. Een 52-jarige uit Zoetermeer afkomstige caissière werd daarbij maandagavond doodgeschoten.
De politie heeft uitgebreid sporenonderzoek verricht op de plaatsen van de delicten. Een groot aantal rechercheurs is inmiddels op de twee zaken gezet. Tijdens de onderzoeken wordt ook gekeken naar een mogelijk verband tussen de twee moorden.
Persofficier van justitie A. Rijsdorp zegt dat er nog geen concrete aanwijzingen zijn voor een verband. „Twee moorden zo kort na elkaar is opvallend, maar het kan toeval zijn. Op voorhand willen we echter geen enkele mogelijkheid uitsluiten”, aldus Rijsdorp.
Woordvoerders van Shell en van BETA, de belangenvereniging van tankstations, reageerden geschokt op de roofoverval met dodelijke afloop op het benzinestation in Zoetermeer. Een woordvoerder van Shell noemde de overval in Zoetermeer „intriest en verschrikkelijk.” De BETA vond de overval „waanzinnig.”
Vooralsnog zien Shell en de BETA echter geen reden om de beveiliging voor pomppersoneel op te voeren. Eerst worden de uitkomsten afgewacht van het politieonderzoek naar de overval in Zoetermeer. De beide partijen bekijken de komende weken wat er precies in Zoetermeer is gebeurd en of het incident een aanpassing van de algemene veiligheidsmaatregelen voor tankstations noodzakelijk maakt.
De BETA, waarbij 1400 tankstations zijn aangesloten, vindt dat de bestaande veiligheidsmaatregelen al heel ver gaan. „Maar je kunt nooit elk risico uitsluiten.” Kijkend naar de overval op het Shell-station in Zoetermeer stelt de woordvoerder dat „je je niet kunt wapenen tegen gekken. En vaak gaat het in zulke gevallen om junkies of wat dan ook, die uit zijn op 10 of 20 euro.”
Roofovervallen leveren de daders nauwelijks iets op, meent de BETA. „Er valt in de regel weinig te halen.” De kassa’s bij de pompen zijn nagenoeg leeg, omdat het geld vrijwel direct automatisch wordt afgevoerd naar een veilige plek. Zelfs het personeel kan daar niet meer bijkomen.