Binnenland

„Bypass bestand tegen hoger peil”

Ook als het IJsselmeerpeil met 1,5 meter wordt verhoogd, blijft de geplande hoogwatergeul bij Kampen werken. Dat stelt de Waterdienst van Rijkswaterstaat op basis van onderzoek.

Van onze correspondent
23 April 2009 10:25Gewijzigd op 14 November 2020 07:46
KAMPEN - De IJssel bij Kampen. Foto ANP
KAMPEN - De IJssel bij Kampen. Foto ANP

Officieel zijn de conclusies van het onderzoek nog niet naar buiten gebracht, maar in het gisteren verschenen magazine De Water van het ministerie van Verkeer en Waterstaat zijn al wel de eerste resultaten gepubliceerd. Vorig jaar verscheen het rapport van de commissie-Veerman, die onderzoek deed naar de gevolgen van de opwarming van de aarde voor Nederland. Hierin werd voorgesteld het peil in het IJsselmeer te verhogen. Onderzocht is welk effect dit hogere peil heeft op de aan te leggen bypass bij Kampen. De ‘nooduitlaat’ van de IJssel blijft ook bij een hoger peil van 1,5 meter „doen waarvoor hij is ontworpen”, schrijft de Waterdienst.Ook zijn er zes alternatieven onderzocht voor de bescherming van het mondingsgebied van IJssel, Zwarte Water en Vecht in de verre toekomst. In vijf van de zes plannen is een hoogwatergeul ook noodzakelijk, stelt de Waterdienst. De zes alternatieve maatregelen zijn: aanleg van een stormkering bij de Ketelbrug tussen Kampereiland en de Noordoostpolder, het afsluiten van de boezem van de Vecht, aanleg van de dam tussen Noordoostpolder en Houtribdijk, ophogen van alle dijken in het gebied rond de monding van de IJssel, nieuwe dijkringen met grotere zogeheten deltadijken aanleggen of verdiepen van het IJsselmeer.

Heet hangijzer blijft nog wel de vermeende onveiligheid voor de stad Kampen. Dijkgraaf Schaap van waterschap Groot Salland zei recent een gedegen onderzoek te willen voordat de bypass wordt aangelegd. Hij erkende dat uit een rapport in opdracht van zijn waterschap blijkt dat een dijkdoorbraak met de bypass zorgt voor grotere aantallen slachtoffers dan momenteel, zonder hoogwatergeul, het geval zou zijn.

De Tweede Kamer houdt in mei een hoorzitting over dit onderzoek, zo werd eerder deze week aangekondigd. De provincie Overijssel wilde woensdag niet reageren, omdat ze de resultaten van een zogeheten quick scan nog niet heeft ontvangen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer