Buitenland

Zavos kloonde veertien embryo’s

De controversiële vruchtbaarheidsspecialist Panayiotis Zavos heeft naar eigen zeggen veertien menselijke embryo’s gekloond. Zavos deed gisteravond een boekje open over zijn omstreden experimenten in een documentaire van Discovery Channel die gisteravond werd uitgezonden in Groot-Brittannië.

Wetenschapsredactie
23 April 2009 09:40Gewijzigd op 14 November 2020 07:46
De controversiële vruchtbaarheidsspecialist Panayiotis Zavos heeft naar eigen zeggen veertien menselijke embryo’s gekloond. foto EPA
De controversiële vruchtbaarheidsspecialist Panayiotis Zavos heeft naar eigen zeggen veertien menselijke embryo’s gekloond. foto EPA

De kloonarts meldde dat hij van de veertien ontwikkelde embryo’s er elf in de baarmoeder had ingebracht. Hiermee hoopte hij de eerste mensen te klonen. Geen van de geplaatste eitjes leidde echter tot een levensvatbare baby. Zavos zit echter niet bij de pakken neer. Hij wil zijn controversiële experimenten voortzetten. „Dit is nog maar het begin. Als wij zo doorgaan met onze pogingen, hebben we binnen nu en twee jaar een gekloonde baby.”De onderzoeker bekende gekloonde embryo’s te hebben geproduceerd met het genetische materiaal van drie gestorven personen. Dat deed hij nadat de families hem hierom hadden gevraagd. Zavos benadrukte echter dat hij geen DNA van dode mensen gaat gebruiken als de huidige technieken niet werken. „Daar liggen mijn ambities niet, ik wil gewoon mensen helpen.”

Het onderzoeksteam van Zavos denkt te weten waarom de gekloonde embryo’s nog niet tot een zwangschap hebben geleid. Met betere proefpersonen en onder gunstiger omstandigheden zal het naar verwachting wel lukken.

Honderden mensen hebben zich volgens Zavos aangemeld in de hoop op een gekloonde baby. „Ik denk dat als we tien geschikte paren vinden, er zeker wel wat zwangerschappen tussen zullen zitten.”

Door het kloningsproces te laten filmen, breekt Zavos met een taboe op het implanteren van gekloonde eitjes. Het klonen van mensen is in veel landen verboden. Het laboratorium waar Zavos zijn werk verrichtte, ligt waarschijnlijk ergens in het Midden-Oosten, waar dat verbod niet geldt. Zavos begon in 2003 met zijn onderzoek naar het klonen van mensen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer