Feiten financiële crisis op IJsland op een rij
Ongeveer een jaar geleden was IJsland nog een van de rijkste landen ter wereld. Nu is het land weggezakt in een diep economisch moeras. Oorzaak: de ongecontroleerde groeizucht van de grootste banken. Een kort overzicht van de teloorgang van de IJslandse economie en de politieke gevolgen daarvan.
Mei 2008: Icesave, een merk van de bank Landsbanki, zet voet op Nederlandse bodem. Via spaarrekeningen op internet brengen meer dan honderdduizend Nederlanders in totaal miljarden euro’s onder bij de bank.29 september 2008: Glitnir, de derde bank van IJsland, komt in acute geldnood. De overheid neemt een belang van 75 procent in de bank om de ergste nood te verhelpen.
7–9 oktober 2008: IJsland nationaliseert de drie grootste banken van het land, Kaupthing, Landsbanki en Glitnir. De koers van de IJslandse kroon stort in.
20 november 2008: Het Internationaal Monetair Fonds en enkele Europese landen lenen IJsland in totaal ruim 6,5 miljard euro. Met het geld moet IJsland schuldeisers van de banken terugbetalen.
20 januari 2009: Duizenden demonstranten betogen bij het parlement. Ze eisen het vertrek van premier Geir Haarde.
23 januari 2009: Premier Haarde schrijft vervroegde verkiezingen uit. Om gezondheidsredenen –Haarde lijdt aan slokdarmkanker– zal hij zelf niet meedoen.
26 januari 2009: Haarde treedt af. Zijn Onafhankelijkheidspartij stapt uit de regering van IJsland. Twee linkse partijen, de Sociaal–Democratische Alliantie en Links–Groen, vormen een interim–regering.