Buitenland

Exodus uit oorlogszone Sri Lanka

COLOMBO (ANP/AFP/RTR) – Meer dan honderdduizend mensen zijn er de afgelopen dagen in geslaagd het oorlogsgebied op Sri Lanka te verlaten. Dat meldde het regeringsleger woensdag. Tegelijkertijd verkeren mogelijk nog tienduizenden mensen in levensgevaar. Zij bivakkeren tussen de strijdende partijen.

22 April 2009 19:54Gewijzigd op 14 November 2020 07:46
Meer dan honderdduizend mensen zijn er de afgelopen dagen in geslaagd het oorlogsgebied op Sri Lanka te verlaten. Dat meldde het regeringsleger woensdag. Foto EPA
Meer dan honderdduizend mensen zijn er de afgelopen dagen in geslaagd het oorlogsgebied op Sri Lanka te verlaten. Dat meldde het regeringsleger woensdag. Foto EPA

Restanten van de rebellenbeweging Tamil Tijgers leveren een verbeten strijd tegen het leger. Ze proberen hun laatste bolwerk, een kuststrook van enkele vierkante kilometers in het noordoosten van het eiland, te verdedigen tegen de oprukkende militairen. Daarbij gebruiken de resterende rebellen de burgers als menselijk schild.Sinds afgelopen maandag zijn volgens het Rode Kruis honderden burgers om het leven gekomen of gewond geraakt. De Tamil Tijgers claimden eerder dat zeker duizend burgers waren overleden tijdens artilleriebeschietingen door het leger. Het leger ontkende de aantijgingen.

Het Rode Kruis gaf geen exact aantal doden. Onafhankelijke controle van de berichten is onmogelijk. De Sri Lankaanse regering laat geen journalisten en nauwelijks onafhankelijke buitenstaanders toe in het gebied.

Op dit moment tolereert de regering alleen de aanwezigheid van de internationale organisatie van het Rode Kruis. De situatie in het gebied is volgens Pierre Krähenbühl van het Rode Kruis „catastrofaal".

Eerder deze week negeerden de rebellen een ultimatum van de regering van Sri Lanka. Woensdag zei president Mahinda Rajapakse van Sri Lanka dat Velupillai Prabhakaran, de leider van de Tamil Tijgers, daarmee zijn kans op een eventuele amnestie verspeeld heeft.

De Tamil Tijgers strijden al 37 jaar voor een eigen staat in het noordoosten van het overwegend boeddhistische eiland. De strijd kostte al aan tienduizenden mensen het leven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer