IMF: Nederlandse economie krimpt met 4,8 procent
De Nederlandse economie krimpt dit jaar met 4,8 procent en groeit ook volgend jaar niet. Dat voorspelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in de woensdag gepubliceerde nieuwe editie van de World Economic Outlook.
Volgens het IMF gaat de Nederlandse economie harder achteruit dan gemiddeld in de eurozone. Na de ongekend forse krimp dit jaar voorziet het fonds in 2010 een verdere afname met 0,7 procent. In de andere eurolanden krimpt de economie dit jaar naar verwachting gemiddeld met 4,2 procent en volgend jaar met 0,4 procent.Met de nieuwe voorspellingen schetst het IMF een nog somberder beeld van de Nederlandse economie dan het Centraal Planbureau (CPB). Dat voorspelde vorige maand een economische achteruitgang van 3,5 procent dit jaar en een kwart procent volgend jaar. De door het IMF voorspelde krimp van 4,8 procent zou de sterkste zijn die ooit in Nederland in vredestijd werd gemeten.
De economen van het fonds zijn echter minder pessimistisch over de werkloosheid. Die loopt volgens hun berekeningen volgend jaar in Nederland op tot 5 procent van de beroepsbevolking, terwijl het CPB rekening houdt met een werkloosheidspercentage van ruim 8 procent in 2010.
Het IMF laat er in de nieuwe voorspellingen geen twijfel over bestaan dat de zwaarste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog de hele wereld treft. In driekwart van de wereldeconomie neemt de productie dit jaar af. De internationale economie krimpt in totaal met 1,3 procent. In januari ging het IMF nog uit van een plusje van 0,5 procent.
Vooral landen die een belangrijke rol spelen in de internationale handel, zoals Duitsland (–5,6 procent), en landen met een grote financiële sector, zoals Groot–Brittannië (–4,1 procent), worden hard geraakt. De Amerikaanse economie krimpt met 2,8 procent, die van Japan gaat meer dan 6 procent achteruit.
Hoewel de neergang in de tweede helft van dit jaar minder sterk wordt, duurt het tot de zomer van volgend jaar, voordat het herstel van de economie begint. De opleving zal echter veel zwakker zijn dan na voorgaande recessies. „Zelfs als de crisis voorbij is, zal er een moeilijke overgangsperiode zijn, waarin de productie veel langzamer groeit dan in het recente verleden", voorspelt het IMF.