Economie

Vijf vragen over Q-koorts

Dit jaar is Q-koorts bij 63 mensen vastgesteld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) legt uit wat Q-koorts is.

ANP
22 April 2009 11:35Gewijzigd op 14 November 2020 07:46

Wat is Q-koorts?Q-koorts is een bacteriële infectie die bij dieren en mensen voorkomt. Mensen die met dieren of vlees werken, lopen de meeste kans op besmetting. Meestal merken besmette personen niets of is sprake van een lichte griep. Na zo’n twee weken gaat de ziekte vanzelf over.

Hoe kun je Q-koorts krijgen?

Q-koorts wordt overgedragen van dier op mens, niet op mensen onderling. Een dier met Q-koorts kan tijdens de bevalling de ziekteverwekkende bacterie Coxiella burnetii in geboortevocht of moederkoek uitscheiden. De bacterie kan terechtkomen in zand of stof, waarna zij maanden tot jaren in de buitenlucht kan overleven. Het inademen van besmette fijnstof kan Q-koorts veroorzaken.

Is Q-koorts dodelijk?

Nee, Q-koorts is geen dodelijke infectie. Zwangere vrouwen die Q-koorts krijgen, lopen wel meer kans op een miskraam of vroeggeboorte. Bij mensen met een hartklepafwijking kunnen de klachten erger worden.

Hoe kun je Q-koorts voorkomen?

Besmetting met Q-koorts is niet helemaal te voorkomen, omdat besmet fijnstof de grootste veroorzaker van de ziekte is. Mensen die al een keer besmet zijn geraakt, kunnen niet nog een keer ziek worden.

Zijn de producten van dieren die met Q-koorts zijn besmet, veilig?

Vlees van besmet vee kan gegeten worden. Het consumeren van rauwe zuivelproducten van zieke dieren wordt afgeraden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer