Specialisten: Doelstelling klimaatbeleid in gevaar
Het wereldwijde klimaat is gevoeliger dan tot nu toe werd aangenomen. Onderzoek naar klimaatschommelingen laat een temperatuurstijging van 6 in plaats van 3 graden zien bij een verdubbeling van de concentratie CO2.
Dat blijkt uit het rapport ”De staat van het klimaat 2008” dat wetenschappers maandagmorgen aanboden aan staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat.Het jaarlijkse rapport bevat een inventarisatie van de stand van zaken en nieuwe ontwikkelingen op het gebied van klimaatonderzoek en klimaatbeleid. ”De staat van het klimaat 2008” is samengesteld door het Platform Communication on Climate Change (PCCC). Daarin werken vooraanstaande Nederlandse kennisinstituten op het gebied van klimaat samen.
De gevoeligheid van het klimaatsysteem is een van de belangrijkste conclusies in het rapport, zegt dr. R. van Dorland van het KNMI, eindredacteur van het rapport. „Dit betekent dat het moeilijker zal zijn om de 2 gradendoelstellingen te halen.”
Nederland en de EU hebben als officiële doelstelling vastgelegd dat de wereldwijde stijging van de temperatuur onder de 2 graden Celsius moet blijven. „Stijgt de gemiddelde temperatuur met meer dan 2 graden, dan loopt bijvoorbeeld de ijskap van Groenland het gevaar onomkeerbaar te smelten”, aldus Van Dorland.
Een ander punt van zorg is volgens het rapport dat de wereldwijde CO2-emissies in 2006 en 2007 boven het meest pessimistische scenario zijn uitgestegen. „De oorzaken liggen in het achterblijven van de efficiëntie van het energieverbruik ten opzichte van de verwachtingen en de sterke toename van de emissies in de landen met snelgroeiende economieën, met name China en in iets mindere mate India. In 2008 is deze groei enigszins geremd, mede door de financiële crisis.”
De financiële crisis die zich in 2008 aftekende krijgt ook een prominente plaats in het rapport. Van Dorland: „De vraag is of het klimaatbeleid hieronder zal lijden of niet. Minder economische groei leidt meestal tot minder emissies. Enerzijds is de bereidheid groot om te veranderen, te innoveren en te investeren in de toekomst, anderzijds wordt ook gesteld dat er juist te weinig financiële ruimte is om geld te steken in de bestrijding van klimaatverandering en de gevolgen daarvan.”
Positief is volgens Van Dorland dat de Europese Unie parallel aan de klimaattop in het Poolse Poznan een akkoord bereikte over een emissiereductiepakket. „Daarmee is Europa de eerste die concrete maatregelen neemt om de CO2-uitstoot aan te pakken. Nu de rest van de wereld nog.”
Het rapport is vooral gericht op beleidsmakers. Het PCCC hoopt dat de overheid reageert op zijn signalen over het klimaat.