Buitenland

Pakistan wil onrust over atoombom wegnemen

De premier van Pakistan, Zafarullah Khan Jamali, heeft maandag benadrukt dat het Pakistaanse nucleaire arsenaal bij zijn regering in goede handen is. Hij ontkende dat Pakistan nucleaire technologie heeft gelekt en noemde beschuldigingen van die aard „kwaadaardig gemotiveerd.”

AP
7 January 2003 11:19Gewijzigd op 14 November 2020 00:02

Westerse media maakten de afgelopen maanden herhaaldelijk melding van beschuldigingen dat Pakistan Noord-Korea en Irak aan nucleaire technologie had geholpen. Verder maakte een toonaangevende Pakistaanse kerngeleerde bekend dat hij was benaderd door al-Qaida-leider Osama bin Laden.

Jamali ontkende met klem dat zijn land nucleaire kennis heeft gedeeld met andere landen. Pakistan is een verantwoordelijke nucleaire mogendheid met een vlekkeloze staat van dienst wat betreft veiligheid en veiligheidswaarborgen, zei hij in een verklaring die werd vrijgegeven door het Pakistaanse leger.

Recente beschuldigingen dat Pakistan Noord-Korea nucleaire geheimen had verstrekt in ruil voor rakettechnologie brachten de Pakistaanse regering danig in verlegenheid. De Pakistaanse president, generaal Pervez Musharraf, ontkende onmiddellijk iedere samenwerking met het communistische regime.

In december vorig jaar bevestigden documenten van de Verenigde Naties het verhaal dat de vader van de Pakistaanse atoombom, Abdul Qadeer Khan, aan de vooravond van de Golfoorlog van 1991 Irak hulp had aangeboden bij het bouwen van een atoombom. Khan zou het aanbod hebben gedaan via een tussenpersoon. Er waren geen bewijzen dat de Pakistaanse regering daarbij betrokken was.

Verder zei de zoon van de Pakistaanse kerngeleerde Sultan Bashiruddin Mahmood dat Bin Laden zijn vader had benaderd voor hulp bij het bouwen van een kernwapen. De zoon, Azim Mahmood, zei dat zijn vader Bin Ladens verzoek had afgewezen. Mahmood zelf was over de kwestie een spreekverbod opgelegd.

Amerikaanse en Indiase functionarissen maakten maandag bekend dat zij in februari in Washington zullen spreken over versoepeling van beperkingen die door de VS zijn gesteld aan de samenwerking met India ten aanzien van ruimtevaart en nucleaire technologie. Washington kondigde in 1998 een verbod af op de verkoop of levering aan India van iedere technologie die gebruikt kan worden voor de ontwikkeling van kernwapens. Het verbod werd ingesteld nadat India en Pakistan kernproeven hadden gedaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer