Nederland begonnen met schuldsanering Curacao
WILLEMSTAD (ANP) – Nederland is begonnen met de sanering van de schulden van Curacao. Dat blijkt uit een brief die staatssecretaris Bijleveld (Koninkrijkrelaties) vrijdag 17 april heeft verzonden aan de Curacaose gedeputeerde Mike Willem van Financiën. De brief is in het bezit van het ANP.
De sanering is begonnen op 1 april, zo schrijft Bijleveld. Tijdens haar bezoek aan Curacao op 22 april wordt er officieel voor getekend. Curacao heeft een schuld van 1,75 miljard euro, waar Nederland de komende jaren in het kader van de staatkundige vernieuwingen 70 procent van zal overnemen.De timing van het begin van de schuldsanering is opmerkelijk, omdat op Curacao op 15 mei een referendum plaatsvindt. De bevolking kan zich dan uitspreken over de staatkundige ontwikkelingen, waarbij Curacao in 2010 een autonoom land binnen het Koninkrijk kan worden.
Mocht in het referendum het akkoord worden afgewezen, dan stopt de sanering van de schulden, zo maakte premier Balkenende vorig jaar op Curacao al duidelijk.
Op Curacao demonstreerden zondag zo’n duizend mensen tegen het akkoord dat het eiland is overeengekomen met Nederland over de betaling van de schulden. Ze vinden dat Nederland in ruil voor de sanering van de miljardenschuld te veel invloed krijgt op de financiële huishouding van het eiland. De actievoerders droegen borden met teksten als: ’Ank, rot maar op met je geld. Curacao is niet te koop’.
Bijleveld brengt maandag een kort bezoek aan Curacao. De schuldsanering wordt volgens Nederland uitgevoerd om te zorgen voor een financieel gezonde startpositie van het nieuwe land.
De spanningen in de Curacaose samenleving lopen in de aanloop naar het referendum steeds hoger op. Voorstanders van het akkoord hebben dit weekeinde verklaard niet meer mee te willen doen aan openbare debatten met de tegenstanders. Ze vinden dat de aanhangers van de tegencampagne tijdens de debatten een gezonde discussie onmogelijk maken.