Kerk & religie

Duizenden Britten willen van hun doop af

Christenen weten het zeker: de doop die aan een kind is bediend, kan nooit meer ongedaan worden gemaakt. Volgens duizenden Britten wel. Zij lieten een ontdopingsverklaring opmaken.

Kerkredactie
17 April 2009 22:55Gewijzigd op 14 November 2020 07:44
LONDON – Christenen weten het zeker: de doop die aan een kind is bediend, kan nooit meer ongedaan worden gemaakt. Volgens duizenden Britten wel. Zij lieten een ontdopingsverklaring opmaken. Foto ANP
LONDON – Christenen weten het zeker: de doop die aan een kind is bediend, kan nooit meer ongedaan worden gemaakt. Volgens duizenden Britten wel. Zij lieten een ontdopingsverklaring opmaken. Foto ANP

De overtuigde Engelse atheïst John Hunt (58) heeft zijn zin. Het anglicaanse kerkbestuur in zijn geboorteplaats Thornton Heath heeft eind vorige week zijn naam uit het doopregister van 1953 geschrapt. Daarmee is een einde gekomen aan het jarenlange gevecht tussen Hunt en de Anglicaanse Kerk.Hunt behoort tot de groeiende groep Britten die vindt dat de doop in de kinderjaren „een belasting is van het cv.” De atheïstische belangenvereniging ”National Secular Society” heeft ten behoeve van deze ontkerstende Engelsen een „ontdopingsverklaring” opgesteld. Inmiddels hebben honderdduizend Britten deze van internet gedownload.

Tot op dit moment heeft de verklaring geen rechtsgeldigheid. Ook de kerk van Engeland weigerde tot voor kort in te gaan op verzoeken om namen uit de doopregisters te schrappen. Als alternatief kozen mensen, zoals John Hunt, er soms voor hun ontdopingsverklaring als advertentie in kranten te plaatsen.

Een woordvoerder van de Kerk van Engeland deelt desgevraagd mee de instemming van het verzoek van Hunt voorals nog als uitzondering te beschouwen. Wel erkent hij dat de vraag om de doopgegevens „steeds vaker voorkomt. Het aantal atheïsten in ons land groeit sterk en deze mensen worden ook steeds fanatieker.”

Ook in andere Europese landen zijn bewegingen die de doop ongedaan wil maken. De Spaanse rechter stelde Manuel Blat in het gelijk toen hij de Rooms-Katholieke Kerk vroeg zijn naam uit de doopregisters te verwijderen. In 2002 won de lobby van agnosten een proces in Italië waarin zij vroeg een ontdopingsverklaring rechtsgeldigheid te geven. Op de Italiaanse kalender staat op 25 oktober inmiddels het ontdopingsfeest genoteerd.

Op grond van de Europese regel dat er rechtsgelijkheid voor burgers in alle lidstaten dient te zijn, hopen Britse atheïsten dat de uitspraak van de Italiaanse rechter uiteindelijk de Britse regering en kerken zal dwingen om de ontdopingsverklaringen juridisch te erkennen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer