Federatie oud-verzetsstrijders heft zich op
„Ook verzetsmensen houden een keer op te bestaan.” Het is het nuchtere commentaar van Loek Caspers (84) op de opheffing van de Nationale Federatieve Raad van het Voormalig Verzet Nederland (NFR).
De opheffing vindt plaats per 30 juni 2010, aldus Caspers, secretaris van de NFR vanmorgen. Gisteren, tijdens een vergadering in het Veteraneninstituut in Doorn, viel het besluit, volgens Caspers niet onverwacht.„December 2008 heb ik een stuk met als titel ”De tijd dringt” verspreid onder alle lidverenigingen. Daarin stond onder meer dat ons ledental was geslonken, van 2000 in 1960 tot 372 nu. Veel leden kunnen geen bestuurswerk meer doen vanwege hun leeftijd. Van de 23 lidverenigingen waarmee we begonnen zijn er nog 15 over. Alleen die in Rotterdam is nog behoorlijk groot.”
Invloedrijk is de NFR wel genoemd, bijvoorbeeld toen hij zijn stem verhief in discussies over de vervolging van oorlogsmisdadiger Pieter Menten, de vrijlating van de Drie van Breda en de pensioenuitkering van Zwarte Weduwe Rost van Tonningen. „We hebben bijgedragen aan de veroordeling van Menten en de vrijlating van de Drie kunnen vertragen, maar de tijd dat de politiek naar onze mening informeerde is al lang voorbij”, stelt Caspers berustend vast.
Twee jaar terug publiceerde Caspers een boek over het verzetswerk op de Utrechtse Heuvelrug, waar ze zelf aan deelnam. „Belangstelling voor de oorlog is er nog steeds, al maak ik me zorgen om mensen die ons vanuit de luie stoel vertellen wat we toen verkeerd hebben gedaan.”
Ze verheft haar stem: „Kun je pleiten voor eerherstel voor een vrouw die de plannen van een verzetsploeg verraadde aan haar Duitse vriendje, met ernstige gevolgen, en daarop door het verzet gedood werd? In mijn ogen niet. Bij een verrader kan geen sprake zijn van eerherstel. Kun je zo maar zeggen: Wat idioot dat niet veel meer Nederlanders Joden hebben laten onderduiken? Nee! Veel Joden wilden dat niet omdat ze dachten dat ze alleen naar een werkkamp gingen, en er stond de doodstraf op.”
De eerste vijftig jaar van de in 1947 opgerichte NFR zijn enkele jaren terug geboekstaafd. Na 30 juni 2010 hoopt Caspers aan de slag te gaan met het vervolg. „Het slot moet een beetje fatsoenlijk zijn.”