Binnenland

„Grote rol ouders bij drankgebruik”

Door ‘comazuipen’ zijn vorig jaar opnieuw meer tieners opgenomen in het ziekenhuis. Kinderarts Nico van der Lely van het Delftse Reinier de Graaf Gasthuis sloeg al eerder alarm over alcoholproblemen bij kinderen.

Binnenlandredactie
17 April 2009 11:53Gewijzigd op 14 November 2020 07:44

Ouders spelen een grote rol bij het alcoholgebruik van tieners, stelt de Delftse arts. Velen weten niet waar hun kinderen uithangen en wat ze doen. Van der Lely: „Ik was laatst op een middelbare school waar een feest werd gehouden. Het was om twaalf uur ’s nachts afgelopen. Bij de uitgang was geen enkele ouder aanwezig om zijn of haar kind op te halen. Dus wat deden die jongeren? Ze trokken naar de binnenstad, om zich daar ongecontroleerd te laten vollopen. Het is maar een voorbeeld.”Alcoholmisbruik onder kinderen neemt hand over hand toe, meent de kinderarts. In de Nederlandse ziekenhuizen kwamen vorig jaar 337 jongeren met alcoholvergiftiging binnen, sommigen in coma. Dat is een toename van 13 procent ten opzichte van 2007. Hun gemiddelde leeftijd was met 15 jaar iets lager dan het jaar ervoor. De meeste kinderen kwamen ’s nachts (57 procent) of ’s avonds (35 procent) in het ziekenhuis terecht.

De tieners verkeren bij opname in een levensgevaarlijke situatie en kunnen er blijvende hersenschade aan overhouden. De jongeren waren gemiddeld bijna drie uur buiten bewustzijn met uitschieters tot 24 uur.

„Comadrinken komt in de beste families voor. Wat meespeelt is dat drankjes die jongeren lekker vinden niet duur en zoet zijn en gemakkelijk beschikbaar zijn”, aldus de Delftse kinderarts.

Dat ouders een kind beter kunnen toestaan te drinken om hen er zo mee om te leren gaan, noemt Van der Lely een fabel. De arts verwijst hierbij naar onderzoek dat aantoont dat kinderen later in hun leven minder drinken als ze in hun jeugd duidelijk „nee” te horen hebben gekregen. „Nee is nee, zo simpel is het.” Als een kind tijdens zijn of haar jeugdjaren drinkt, heeft het later 400 keer meer kans om drankproblemen te krijgen.

Het overmatige drankgebruik onder jongeren is door toedoen van de Delftse arts regelmatig aan de orde geweest in de Tweede Kamer. Van der Lely kreeg vorig jaar rond de 6 ton subsidie om op verschillende locaties poliklinieken op te zetten voor jeugd en alcohol. Ook heeft de arts samen met een collega die kinderpsychiater is een website opgezet die andere ziekenhuizen tips geeft over de behandeling van kinderen met drankproblemen.

Tieners die in coma in het Delftse ziekenhuis worden opgenomen, moeten als ze weer zijn bijgekomen web­sites bekijken die wijzen op de risico’s van drankgebruik.

Het ziekenhuis houdt hen ook na ontslag in de gaten, neemt contact op met hun school en gaat het gesprek aan met de ouders. „Na vier tot zes maanden drinkt 90 procent van de kinderen geen druppel meer. En vaak neemt hun omgeving dat gedrag over, want ook die is gewezen op de gevaren van drinken”, weet de arts. „We kennen een geval van een heel voetbal­elftal dat gestopt is met drank na de behandeling van een van hen.”

Om het drankgebruik onder jongeren tegen te gaan, ging woensdagavond in Den Haag de campagne ”Alcohol, maak er geen sport van” van start. Wethouder Van Alphen gaf daarvoor de aftrap. De gemeente wil met de actie verantwoord alcoholgebruik in sportkantines stimuleren.

Alle sportverenigingen in Den Haag krijgen van de wethouder een ”toolkit” met informatie over onder meer de gevaren van alcohol. De clubs krijgen ook tips voor een verantwoord alcohol­beleid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer