Economie

„Financiële crisis nog niet voorbij”

De financiële crisis is ondanks forse ingrepen van centrale banken nog niet voorbij. Politiek geharrewar staat een echte oplossing van de crisis zelfs in de weg, aldus hoofdeconoom van de Franse bank BNP Paribas Philippe D’Arvisenet in een vraaggesprek.

ANP
17 April 2009 08:09Gewijzigd op 14 November 2020 07:44

Waar staan we op dit moment in de financiële crisis?„Die is nog lang niet voorbij. Er zit nog heel veel spanning in de financiële markten. Er zijn wel enkele positieve tekenen; zo is de rente die banken aan elkaar rekenen de afgelopen tijd fors gedaald. Maar dat is allemaal het werk van de centrale banken. Op gebieden waar de centrale banken niet actief zijn, zie je nog enorm veel spanning.”

Doen de centrale banken genoeg?

„Ze hebben in ieder geval al heel veel geld in de economie gepompt, zowel in de Verenigde Staten als in Groot-Brittannië. Volgende maand kondigt ook de Europese Centrale Bank (ECB) waarschijnlijk maatregelen aan die de geldhoeveelheid vergroten. Dat helpt. Daarnaast zal de ECB de rente nog verder verlagen, tot minder dan 1 procent.”

Voor een herstel van de wereldeconomie moet volgens veel deskundigen eerst het vertrouwen in de financiële sector worden gerepareerd. Zijn we wat dat betreft al op de goede weg?

„Het plan van de Amerikaanse overheid om samen met marktpartijen slechte beleggingen te gaan opkopen van banken, gaat volgens mij niet ver genoeg. Ze hadden gewoon een ‘slechte bank’ moeten oprichten voor alle giftige bezittingen van de banken. Maar dat was politiek niet haalbaar, omdat het Congres niet nog meer geld wilde vrijmaken voor het redden van de financiële sector. Nu houdt de onzekerheid over alle slechte beleggingen aan.”

Wat moet er gebeuren om de financiële sector weer op poten te zetten?

„Een van de belangrijkste zaken is het dichten van gaten in de regelgeving. Ondernemingen deden bankzaken zonder dat ze onder toezicht stonden. Eigenlijk zou de ECB als een Europese toezichthouder moeten optreden, maar politieke meningsverschillen maken dat onmogelijk.”

Hoe snel kan de wereldeconomie opkrabbelen uit de recessie?

„Het herstel van de economie zal heel langzaam gaan; in Europa zal het nog meer tijd vergen dan in de Verenigde Staten. Ik denk dat we volgend jaar een nieuwe golf van stimuleringsmaatregelen gaan zien. Het zou mooi zijn als die in Europees verband werden gecoördineerd, zodat Fransen niet schrikken als een deel van hun geld via import wordt besteed in Duitsland en vice versa. Maar dat zie ik er niet van komen. Als coördinatie mogelijk was geweest hadden we die allang gezien.”

Veel economen waarschuwen dat al het extra geld dat in de economie wordt gepompt vooral de kans op inflatie vergroot. Bent u daar niet bang voor?

„Inflatie is op dit moment geen gevaar. In de huidige recessie wordt de productiecapaciteit over de hele wereld onderbenut en loopt de werkloosheid flink op. Dat zorgt ervoor dat de lonen niet sterk zullen stijgen, waardoor ook de prijzen niet toenemen. Het is veel belangrijker dat het gevaar van structurele prijsdalingen, deflatie, wordt bestreden. Daar zijn centrale banken in ieder geval goed mee bezig.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer