Binnenland

Renswoude strijdt door ondanks fusiebesluit

Zo’n veertig jaar vocht het dorp tegen een fusie. En nog geeft de gemeente Renswoude niet op. Een aantal inwoners legt zich neer bij het besluit van Gelderland en Utrecht.

16 April 2009 08:27Gewijzigd op 14 November 2020 07:43
RENSWOUDE – Na jarenlang verzet lijkt Renswoude zich te moeten neerleggen bij een fusie met Scherpenzeel en Woudenberg. Nu de Provinciale Staten van Utrecht en Gelderland woensdag hebben ingestemd met de fusie moet alleen de landelijke overheid nog een be
RENSWOUDE – Na jarenlang verzet lijkt Renswoude zich te moeten neerleggen bij een fusie met Scherpenzeel en Woudenberg. Nu de Provinciale Staten van Utrecht en Gelderland woensdag hebben ingestemd met de fusie moet alleen de landelijke overheid nog een be

De protestvlaggen die het afgelopen jaar veelvuldig in het Valleidorp wapperden, zijn inmiddels verdwenen. Jarenlang wilden Renswoudenaren een fusie met hun buurgemeenten afwenden. Vorig jaar werd zelfs samenwerking gezocht met buurgemeente Veenendaal, om Scherpenzeel en Woudenberg van zich te weren. Maar alles lijkt vergeefse moeite te zijn geweest.Toch geeft burgemeester K. Schorer niet op. „We kiezen nu voor een tweesporenbeleid. We zullen in Den Haag onze tegenstand uitdragen. Maar tegelijkertijd gaan we wel met Scherpenzeel en Woudenberg voorbereidingen treffen voor de fusie.” Schorer is teleurgesteld in het besluit van beide Provinciale Staten. „Ik vind het jammer dat een meerderheid van Provinciale Staten van Utrecht niet heeft geluisterd naar de bezwaren van Renswoude.”

Inwoners van Renswoude reageren verdeeld op het fusiebesluit. „Het is het mooist als Renswoude zelfstandig blijft”, aldus een jonge man die alleen wil zeggen dat hij Henk heet. „Een fusie met Scherpenzeel en Woudenberg is beter dan een samenwerking met Veenendaal. Die plaats is nauwelijks agrarisch.” Hij denkt ook dat het gemeentehuis verder weg zal komen te staan, wat voor de burgers een minder persoonlijke benadering betekent.

Bewoner André de Wit vindt een fusie met Scherpenzeel en Woudenberg beter dan samenwerking met Veenendaal. Volgens hem komen de dorpskarakters van de fusiegemeenten meer met elkaar overeen. Wat de fusie voor hemzelf precies zal betekenen, kan hij nog niet inschatten.

Mevrouw Beeldsnijder had wel verwacht dat de fusie zou doorgaan. „Renswoude heeft gevochten tegen beter weten in.” Ze had liever gezien dat er samenwerking was gekomen met Veenendaal. Beeldsnijder is bang dat de financiële positie van Renswoude erop achteruit gaat, omdat Scherpenzeel en Woudenberg minder draagkrachtig zijn.

Ook P. L. de Waard had meer gezien in samenwerking met Veenendaal, de plaats waar hij oorspronkelijk vandaan komt. „Renswoude is nu eigenlijk al een buitenwijk van Veenendaal.” Bovendien denkt De Waard dat de nieuwe gemeente te weinig inwoners heeft. „De gemeente die nu ontstaat is over enkele jaren weer te klein. Dan moeten we misschien fuseren met Leusden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer