Dubai kloont eerste kameel
Wetenschappers uit de Verenigde Arabische Emiraten hebben dinsdag laten weten de eerste kameel ter wereld te hebben gekloond.
De kameel is een van de opvolgers van Dolly. Dit schaap was in 1997 het eerste gekloonde zoogdier ter wereld. Daarna volgden diverse andere dieren, zoals runderen, muizen, geiten, honden, katten, paarden en varkens.De eenbultige vrouwtjeskameel (dromedaris) Injaz is op 8 april ter wereld gekomen. Wetenschappers van het Kamelen Reproductie Centrum zijn vijf jaar met het project bezig geweest, meldde de krant The National dinsdag.
Volgens de directeur van het reproductiecentrum is de geboorte van Injaz een doorbraak in het onderzoeksprogramma. Wetenschappers van het centrum proberen waardevolle genen van de snelste kamelen en van de kamelen die de meeste melk produceren, voor de toekomst te bewaren.
Injaz, het Arabische woord voor prestatie, is de kloon van een kameel die in 2005 werd geslacht voor haar vlees, aldus de krant. Wetenschappers gebruikten het DNA uit cellen van de eierstokken van de geslachte kameel. Daarna stopten zij het genetische materiaal in een eitje van een draagmoeder om een gekloond embryo te maken. Het embryo implanteerden zij vervolgens in de baarmoeder van de draagmoeder, die 378 dagen zwanger was van Injaz. Moeder en kind maken het volgens The National goed.
Het schaap Dolly werd in 1997 in Edinburgh, de hoofdstad van Schotland, geboren. Het erfelijk materiaal (DNA) van een uiercel van een zes jaar oude Fin Dorset-ooi werd toen ingebracht in een ‘lege’ eicel, die vervolgens in een draagmoeder werd geplaatst.
Voor het ‘ontstaan’ van Dolly werden 277 pogingen ondernomen in het Roslinlaboratorium in Edinburgh. Daaruit ontstonden uiteindelijk 29 embryo’s.