Spanningen tussen Egypte en Hezbollah lopen hoog op
De spanningen tussen Egypte en de Libanese organisatie Hezbollah zijn de afgelopen week hoog opgelopen.
Egypte, het grootste soennitische land in de regio, wantrouwt de sjiitische Hezbollah en beschouwt de partij als gewillig werktuig in de handen van Iran. Hezbollah van haar kant laat geen gelegenheid voorbijgaan om het politiek leiderschap in Egypte te bekritiseren. Deze kritiek bereikte een hoogtepunt tijdens de beruchte toespraak op 28 december 2008 door Hezbollahleider Nasrallah tijdens de eerste dagen van de Gazaoorlog.In deze toespraak noemde Nasrallah de Egyptische leiders „verraders” en riep hij de Egyptische bevolking op om „met miljoenen de straat op te gaan.” Nog ernstiger was zijn oproep aan het Egyptische leger om zich tegen de staat te keren. Egypte liet daarop weten deze toespraak als een regelrechte oorlogsverklaring te beschouwen.
Het openbaar ministerie in Egypte gaf vorige week een persverklaring uit waarin vermeld werd dat de Egyptische autoriteiten 49 personen in hechtenis hielden op verdenking van geheim lidmaatschap van Hezbollah.
De arrestanten hadden in de Egyptische grensstrook met Gaza appartementen gehuurd, waar ze samenkwamen en door Hezbollah zouden worden getraind. De appartementen werden gebruikt om wapens de Gazastrook in te smokkelen. De wapens kwamen uit Iran en werden via Sudan naar Egypte vervoerd.
De arrestanten worden er bovendien van beschuldigd op verschillende plaatsen in Egypte geheime cellen te hebben gevormd. Ze zouden dure appartementen hebben gehuurd in de buurt van het Suezkanaal en in de Sinaï. Ze zouden handelsactiviteiten hebben opgezet die als rookgordijn dienden om de ware aard van hun activiteiten te verbergen. Ze zouden het scheepsvaartverkeer in het Suezkanaal nauwlettend hebben geobserveerd en deze informatie hebben doorgesluisd naar het leiderschap van Hezbollah. In Caïro en in de Sinaï was de toeristische sector het doelwit van de geheime cellen. Het Egyptische openbaar ministerie stelt dat het uiteindelijk doel van dit alles „het beramen van vijandelijke activiteiten was, gericht tegen de Egyptische staat.”
Hezbollah reageerde afgelopen vrijdag bij monde van haar leider Nasrallah. Om 20.30 uur plaatselijke tijd hield Nasrallah een toespraak die vrijwel alle Arabische televisienetten rechtstreeks uitzonden. Nasrallah bevestigde dat de hoofdverdachte in de hele affaire, Sami Shahab, lid is van Hezbollah. Nasrallah verklaarde echter dat Sami Shahab en ongeveer tien metgezellen uitsluitend in Egypte waren „om het Palestijnse verzet logistieke steun te verlenen.” Hij ontkende alle andere beschuldigingen.
De Egyptische media nemen de zaak hoog op en beschuldigden Hezbollah van het schenden van de Egyptische soevereiniteit. Egyptische kranten meldden dat hoofdverdachte Sami Shahab bekend zou hebben dat hij van Hezbollah opdracht had gekregen om Israëliërs te doden op Egyptisch grondgebied. Later zou dit bevel zijn omgezet in de opdracht om vanaf Egyptisch grondgebied Israëliërs te doden in Israël zelf.
De Egyptische krant al-Misri al-Yaum meldde dat vrijwel alle arrestanten in het bezit waren van vervalste persoonsdocumenten en dat de Egyptische veiligheidsdiensten bij huiszoekingen grote hoeveelheden explosieven en springstoffen hadden aangetroffen.
Afgelopen zaterdag vroegen Egyptische parlementariërs en juristen om een internationaal aanhoudingsbevel tegen Nasrallah. De Iraanse leider ayatollah Khamenei liet daarop weten Hezbollah onvoorwaardelijk te steunen. Ook de Palestijnse organisatie Hamas verklaarde zich solidair met Hezbollah. Deze reactie wekte bevreemding op in Egypte aangezien het Egyptisch openbaar ministerie in zijn beschuldigingen Hamas nergens noemde.
Ook de Moslimbroeders in Egypte spraken hun solidariteit uit met Hezbollah. Deze positieverklaring tegen de Egyptische staat zal de interne stabiliteit van Egypte niet ten goede komen en maakt de omvang duidelijk van de Iraanse invloed in de regio.
Ondertussen is uitgelekt dat de Egyptische president Hosni Mubarak de top van Hezbollah in Libanon een brief heeft gestuurd waarin onder andere staat dat „Hezbollah zal merken dat Egypte een zeer lange arm heeft, mocht de partij doorgaan met haar vijandelijkheden jegens Egypte.”
Iedereen in de regio vraagt zich nu af hoe deze ‘waarschuwing’ dient te worden geïnterpreteerd. Hezbollah zit immers met zes ministers in de Libanese regering. Er zou sprake zijn van „voortdurend telefonisch contact” tussen Mubarak en de Libanese minister-president Fuad Siniora.
Het einde van deze affaire is nog niet in zicht. De Arabische media kwamen gisteren met het bericht naar buiten dat Iran tijdens de laatste Gazaoorlog een miljoen dollar had beloofd aan degene die Mubarak zou vermoorden.