Binnenland

Geboorte thuis blijkt veilig

MAASTRICHT – Thuis bevallen is even veilig als bevallen in het ziekenhuis. De relatief hoge babysterfte in Nederland heeft niets te maken met het feit dat er relatief veel vrouwen thuis bevallen.

Binnenlandredactie
15 April 2009 07:16Gewijzigd op 14 November 2020 07:43
Thuis bevallen is veilig, zo blijkt uit Nederlands onderzoek onder een half miljoen vrouwen. Foto ANP
Thuis bevallen is veilig, zo blijkt uit Nederlands onderzoek onder een half miljoen vrouwen. Foto ANP

Dat blijkt uit een grootschalige studie van de Universitair Medisch Centrum Maastricht, het Amsterdam Medisch Centrum en TNO die woensdag verscheen in het British Journal of Obstetrics and Gynaecology.Het onderzoek is gedaan onder 530.000 Nederlandse vrouwen die in de periode 2000-2006 bevielen. Van hen koos 61 procent voor een thuisbevalling en 31 procent voor een poliklinische bevalling.

Daaruit blijkt dat thuis bevallen even veilig is als een geboorte in het ziekenhuis. Bij baby’s die thuis worden geboren komt het niet vaker voor dat ze tijdens de bevalling of de eerste week erna overlijden dan bij kinderen die in het ziekenhuis te wereld komen. Ook worden ze niet vaker opgenomen op intensivecareafdelingen.

TNO omschrijft de resultaten van het onderzoek als belangrijk. Eind vorig jaar bleek uit vergelijkend Europees onderzoek dat Nederland een relatief hoge babysterfte kent. Velen verklaarden dit uit het feit dat veel Nederlandse vrouwen thuis bevallen.

Volgens onderzoekster Simone Buitendijk, bij beide onderzoeken betrokken, is dit onterecht. „Dat zo veel vrouwen thuis bevallen is uniek in de westerse wereld. Toen we een hoge babysterfte bleken te hebben, werd in de discussie over mogelijke oorzaken vaak een relatie met de thuisbevalling gelegd. Dat blijkt dus nu onterecht. Nederlandse vrouwen kunnen met een gerust hart blijven kiezen voor een bevalling thuis.”

De vrouw die kiest voor een thuisbevalling is vaak een autochtone Nederlandse, is al eerder moeder geworden, is geen tiener en heeft een relatief hoge opleiding.

Volgens TNO is het onderzoek ook relevant voor andere landen, waaronder Groot-Brittannië. Daar verdween de thuisbevalling in de jaren 60 van de vorige eeuw vrijwel geheel. De overheid streeft naar herintroductie van de thuisbevalling, om de keuzevrijheid van vrouwen te vergroten. Tegenstanders van de thuisbevalling twijfelen ook in Engeland aan de veiligheid.Het is voor het eerst dat wetenschappelijk is vastgesteld dat een bevalling thuis even veilig is als een poliklinische. Britse, Amerikaanse en Australische onderzoeken die het tegendeel beweerden bleken niet betrouwbaar. Europese en Amerikaanse onderzoeken die positief uitvielen voor de thuisbevalling waren te marginaal.

De hoge babysterfte van Nederland wordt ook toegeschreven aan een gebrekkige kwaliteit van de verloskunde, de relatief hoge leeftijd van Nederlandse moeders, het hoge aantal meerlingzwangerschappen en de terughoudendheid in het behandelen van vroeggeborenen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer