Noord–Korea hervat productie nucleaire wapens
PYONGYANG (ANP/AFP/RTR) – Noord–Korea stapt uit het zeslandenoverleg en zal zijn nucleaire programma hervatten. Verder beëindigt het bewind in Pyongyang de samenwerking met het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA).
Noord–Korea liet in een verklaring weten dat het nucleaire programma wordt hervat uit ongenoegen over de openlijke afkeuring door de Verenigde Naties van een recente raketlancering. Eerder deze maand lanceerde Noord–Korea een naar eigen zeggen vreedzame communicatiesatelliet. Dat gebeurde tot ongenoegen van de Verenigde Naties. Volgens critici was er namelijk geen sprake van een communicatiesatelliet, maar testte het communistische land een langeafstandsraket.De Noord–Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken noemde het oordeel van de VN–Veiligheidsraad een onverdraaglijke belediging voor het land en zijn volk Aan het zeslandenoverleg namen behalve Noord–Korea Japan, Zuid–Korea, China, de Verenigde Staten en Rusland deel.
De Amerikaanse regering riep Noord–Korea op toch te blijven meedoen aan het zeslandenoverleg.Een woordvoerder van het Witte Huis zei dat Noord–Korea zijn internationale verplichtingen moet nakomen. Ook Japan en Rusland spraken de hoop uit dat het land op zijn beslissing terugkomt. China, bondgenoot van Noord–Korea, maande alle partijen tot rust.
In 2003 kwamen de zes landen voor het eerst bijeen om de verspreiding van nucleaire wapens tegen te gaan. Noord–Korea stemde in 2007 ermee in het nucleaire programma stil te leggen in ruil voor economische hulp en brandstof. De regering in Pyongyang sloot vijf nucleaire installaties op het complex in Yongbyon. In 2008 werd zelfs de koeltoren van het complex opgeblazen als symbool van goede wil.
Medewerkers van het IAEA kregen toestemming het complex van Yongbyon te inspecteren. Noord–Korea zegde dinsdag echter ook de medewerking aan de nucleaire waakhond op. Medewerkers van het IAEA moeten Noord–Korea zo snel mogelijk verlaten.