Rivierwater zakt op tijd weer terug
Het waterpeil van de Maas in Zuid Limburg is zondag in rap tempo gedaald. Toch kon niet worden voorkomen dat het rivierwater in tientallen Limburgse woningen naar binnen stroomde.
Vooral enkele buitendijkse buurtschappen en tientallen woningen in plaatsen als Tegelen en Bergen moesten het ontgelden.
De Rijn bij Lobith bereikte maandagmorgen rond halftien het hoogste punt van 15,70 meter boven NAP. Dat is 5 centimeter hoger dan Rijkswaterstaat zondag nog verwachtte, maar nog altijd 1 meter onder de hoogste waterstand van 1995, toen een watersnoodramp dreigde. Volgens het Berichtencentrum van Rijkswaterstaat in Arnhem zakt de rivier dinsdag alweer 20 centimeter. Voor woensdag wordt een stand van 15,40 meter boven NAP verwacht.
Dinsdag bereikt de Waal bij Nijmegen ook de hoogste stand van ruim 12,00 meter boven NAP. Dan staat de kade helemaal onder water, maar er is geen gevaar voor overstromingen van de panden aan de Waalkade. Volgens Rijkswaterstaat is het niet nodig een vaarverbod voor de Waal als drukstbevaren rivier van Europa af te kondigen. Wel gelden enige snelheidsbeperkingen om schade aan de dijken te voorkomen.
Ook het water in de Rijn en de IJssel zal de komende dagen nog iets stijgen, maar daarna weer snel terugzakken. Waterschap Rivierenland verwacht geen ernstige problemen, aldus een woordvoerder. Het overvloedige water in de Maas is het Noord Limburgse Mook maandagmorgen vroeg zonder overstromingen op topstand gepasseerd.
In Tegelen was de overlast afgelopen dagen het grootst. Daar stroomde in de nacht van zaterdag op zondag het water een twintigtal woningen en een restaurant binnen doordat een waterkering gedeeltelijk werd weggeslagen. Een nog onbekend aantal woningen in Tegelen werd getroffen door het Maaswater dat via het riool in de huizen naar binnen kwam. Medewerkers van het waterschap, de gemeente en de brandweer verleenden hulp om de schade zoveel mogelijk te beperken. Twaalf bewoners zijn met bootjes in veiligheid gebracht. In tal van andere plaatsen en buurtschappen in Limburg en een deel van Gelderland en Overijssel werden hulpdiensten ingezet om dijken te versterken of om bewoners te hulp te schieten. Maar met het zakken van het waterpeil werden pendeldiensten die enkele buurtschappen tijdelijk verbonden met de buitenwereld, weer opgeheven. In Gelderland en Overijssel blijven de veerdiensten nog zeker enkele dagen uit de vaart.
Rijkswaterstaat verwacht dat de Maas bij Hedel dinsdag de hoogste stand bereikt. Daarna vertakt de Maas zich in verschillende stromen. Veehouders zijn gewaarschuwd hun dieren uit de uiterwaarden te halen. Langs de hele rivier zijn uit voorzorg alle stuwen geopend. Op een aantal plaatsen geldt tijdelijk een vaarverbod.
Het hoge water in de Rijn, de Waal en de IJssel leidde in Gelderland en Overijssel niet tot problemen, wel tot grote drukte van dagjesmensen die een blik wilden werpen op het hoge water. De horeca in Nijmegen was er blij mee. Wel werden in Nijmegen uit voorzorg schotten geplaatst in keermuren, terwijl kades werden afgesloten. Ook in plaatsen als Tiel, Zutphen, Arnhem en Deventer gingen kades dicht.
In Limburg trad de politie streng op tegen ramptoerisme. In Noord Limburg werd zelfs extra politiepersoneel ingezet om kijkers te weren. In Arcen en Velden werd daarvoor een speciale noodverordening afgekondigd. Staatssecretaris Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat brengt maandag een bezoek aan Limburg om zich te laten informeren over de gevolgen van de wateroverlast. De Maastrichtse burgemeester G. Leers drong aan op maatregelen vanuit Europa omdat de problemen in het achterland van Europa beginnen, net zoals dat bij de Rijn het geval is.
De Rijn is in het uiterste zuiden van Duitsland aan het dalen, evenals de Moezel bij Trier. Omdat de Rijn al voor de hoogwatergolf behoorlijk vol stond, zijn de uiterwaarden langs de IJssel al ondergelopen, maar Waterschap Rivierenland verwacht dat de rivier minstens een meter onder de dijk zal blijven staan. Veel water stroomt naar de Waal. Dinsdag bereikt de Waal bij Nijmegen het hoogste punt en een halve dag later is dat het geval in de Tielerwaard.
Langs de Waal staan nogal wat steenfabrieken. Veel van die bedrijven liggen buitendijks. Waar nodig heeft het waterschap fabriekseigenaren gewaarschuwd zandzakken aan te brengen. Ook buitendijkse woningen zullen in het water komen te staan, maar omdat de bewoners weten dat dat kan gebeuren hebben zij vrijwel allemaal maatregelen achter de hand om hun inboedel te beschermen. Ook beschikken de meeste mensen over een bootje om de wal te kunnen bereiken.
Het crisiscentrum in Maastricht houdt er rekening mee dat de invallende vorst schade kan veroorzaken aan de wegen in het door hoog water getroffen gebied. „De kans bestaat dat het asfalt kapot vriest en wegen daardoor beschadigd raken”, zei een woordvoerder.