Teller terugzetten wordt strafbaar
Het terugzetten van de kilometerteller van auto’s wordt strafbaar. Minister Eurlings van Verkeer wil daarmee frauduleuze handelaren aanpakken.
Deze handelaren verkopen auto’s die meer kilometers hebben gereden dan er op de teller staan en laten consumenten daardoor te veel geld betalen. De brancheorganisatie voor garagebedrijven Bovag vindt Eurlings’ plan „een erg goed idee.”Een woordvoerder van Eurlings bevestigde zaterdag een bericht in De Telegraaf dat hij het sjoemelen met kilometers strafbaar wil stellen. Consumenten worden niet alleen gedupeerd, maar het is volgens de minister ook nog gevaarlijk. Ze weten bijvoorbeeld niet wanneer de distributieriem aan vervanging toe is.
Op dit moment heeft naar schatting 5 procent van de auto’s een teruggedraaide kilometerteller. De economische schade voor consumenten, bedrijfsleven en de overheid bedraagt ongeveer 250 miljoen euro.
Eurlings wil regelen dat alleen erkende bedrijven nog mogen sleutelen aan de kilometerteller, bijvoorbeeld voor de vervanging van een kapotte teller. Voor anderen is het verboden. Verder gaat de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) de registratie van de kilometerstanden bijhouden.
Ook moeten de kilometerstanden vaker aan de RDW worden doorgegeven, om sneller onregelmatigheden te signaleren. Nu wordt de stand alleen gemeld bij de apk.
Dat moet straks ook als de auto op een andere naam wordt gezet, bij onderhoud en reparaties boven een bepaald bedrag, bij opname van een voertuig in de bedrijfsvoorraad en na het einde van een leasecontract.
De Bovag juicht Eurlings’ plan toe. „Er zijn nog te veel auto’s met teruggedraaide tellers. Het is daarom goed dat er streng wordt opgetreden”, aldus een woordvoerder.