„OVSE welkom in Tsjetsjenië”
De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa en andere internationale waarnemers zijn weer welkom in Tsjetsjenië als daar in maart een referendum over de toekomst van de republiek wordt georganiseerd.
Dat heeft de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Vladimir Tsjizjov zondag op de website van zijn departement laten weten. Rusland heeft juist geweigerd het waarnemersmandaat van de OVSE te verlengen toen dat op 31 december afliep. „De OVSE kan de situatie ook zonder haar assistentiegroep hier volgen”, zei Tsjizjov.
De OVSE kreeg kritiek van Rusland op haar voorstel om tussen de regering in Moskou en de Tsjetsjeense rebellen te bemiddelen. Tsjizjov verweet sommige, niet met name genoemde landen te proberen het mandaat van de OVSE-missie te wijzigen. De Russische regering sluit onderhandelingen met „terroristen” uit en houdt vol de situatie in Tsjetsjenië onder controle te hebben, hoewel het geweld aanhoudt.
Jorma Inki, het voormalige hoofd van de OVSE-missie, noemde de plannen voor een referendum zondag voorbarig. De aanwezigheid van 80.000 Russische militairen, een groot aantal ontheemden binnen en buiten Tsjetsjenië en de aanhoudende instabiliteit in de regio vormen geen geschikte omstandigheden voor een echt referendum, zei hij tegen het Russische persbureau Interfax.
Het door Moskou geïnstalleerde bestuur van Tsjetsjenië dringt aan op een referendum om zijn greep op het gebied te consolideren. De voorgestelde grondwet zou ondergeschikt zijn aan de federale wet en gaat voorbij aan de onafhankelijkheidsaspiraties van de rebellen. Het Kremlin presenteert het referendum en de daarna te houden verkiezingen als elementen van een vredesproces. Met een aanslag op 27 december, waarbij het onderkomen van het Moskou-gezinde bestuur in Grozny volledig werd verwoest, hebben de rebellen onderstreept dat de regering de situatie nog lang niet onder controle heeft.