Koninklijk Huis

Kilometers slingers in koninklijk Apeldoorn

Circa 200.000 bezoekers, 30.000 auto’s, 6 transferia, 50 pendelbussen, 9 stallingen met 9000 fietsen, 1000 man personeel, 13 kilometer dranghekken en 30 kilometer slingers. Ingrediënten van de organisatie van Koninginnedag 2009 in Apeldoorn. En natuurlijk de 645.000 eurootjes die het feest in de koninklijke stad mag kosten.

Gijsbert Wolvers
9 April 2009 23:05Gewijzigd op 14 November 2020 07:42

Dat bleek gisteren tijdens een persconferentie over ”de achterkant van Koninginnedag”. Werd woensdag al de route van de koningin en haar gevolg duidelijk, gisteren was het de beurt aan de ambtenaren om duidelijk te maken welke inspanningen de gemeente Apeldoorn zich zal getroosten.Vooral qua verkeer zal het een tour de force worden. Gewoonlijk nemen al zo’n 100.000 Apeldoorners deel aan de Koninginnedagactiviteiten in het centrum van de stad. Dit jaar zullen er naar verwachting nog eens circa 100.000 bij komen.

Een groot deel bestaat uit Oranjefans die het koninklijk bezoek willen meemaken, een ander deel zal komen voor de festiviteiten, zoals de gebruikelijke kermis.

Tien procent van de bezoekers komt per trein. De NS zetten daarom extra en langere treinen in. Apeldoorn adviseert zo veel mogelijk per openbaar vervoer te komen.

Toch reist de grote bulk met de auto. De gemeente opent om 7.00 uur zes overstapplaatsen van auto naar ov: bij alle vier de snelwegafslagen en in het Orderbos.

Vijfentwintig lichtkranten langs de A1 en de A50 gaan hierop wijzen. Vijftig gratis pendelbussen van Veolia vertrekken elke vijf minuten om de bezoekers in het centrum te brengen.

In het centrum is het Oranjepark versierd met één speciale bloembak, waarvan de samenstelling gisteren nog niet werd onthuld. Oranje, rood-wit-blauwe en groene banieren zullen de lichtmasten sieren.

De vrijwillige brandweer zal 30 kilometer stevige slingers –uitgesneden als kroon en getooid met de woorden ”Koninklijk Apeldoorn”– bevestigen. Boven de Loolaan ontstaat er zo een „plafond aan kronen”, aldus een ambtenaar. De slingers blijven de hele zomer hangen.

Zogeheten citypromotors leiden bezoekers vanaf het Stationsplein en transferia naar de goede bussen en richting de stad. Apeldoorn hoopt met een goede organisatie van het evenement bezoekers te stimuleren later nog eens een toeristische visite te brengen aan de stad.

Nazorg

Apeldoorn doet ook aan nazorg. Om 18.00 uur sluiten transferia en de zes extra fietsenstallingen en begint de schoonmaak. „We zetten 200 240-litercontainers in, maar we hebben niet de illusie dat al het afval daarin terechtkomt”, zei verkeerswethouder R. Metz (VVD) met een gevoel voor understatement.

Om ander afval op te vangen zijn er 150 extra toiletten ingericht. Vijf EHBO-posten moeten de mensen met medische problemen helpen.

„Zesenhalve ton vind ik heel wat”, verzucht een bejaarde Apeldoorner die de persconferentie bijwoonde. „Ik heb niets tegen het koningshuis, maar ik vraag me wel af of zo’n bedrag maatschappelijk verantwoord is.

Het asfalt op de koninklijke route ziet er spic en span uit, maar twee straten verderop moet er een loper worden uitgelegd om de gaten in het wegdek te bedekken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer