Politiek

Defensie krijgt bedenktijd in kwestie imam

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris De Vries van Defensie krijgt van de Tweede Kamer nog twee weken de tijd om te besluiten of een omstreden imam aan de slag kan als geestelijk verzorger bij Defensie. De voorgenomen uitreiking van het diploma op donderdag is in ieder geval opgeschort. Een andere imam is donderdag als eerste islamitische geestelijke in de geschiedenis, wel beëdigd tot geestelijk verzorger voor Nederlandse militairen.

9 April 2009 17:55Gewijzigd op 14 November 2020 07:42
Staatssecretaris De Vries (links) krijgt langer bedenktijd om te beslissen of een imam aan de slag mag als geestelijk verzorger bij Defensie. Foto ANP
Staatssecretaris De Vries (links) krijgt langer bedenktijd om te beslissen of een imam aan de slag mag als geestelijk verzorger bij Defensie. Foto ANP

De bewindsman had het parlement om de extra tijd gevraagd om „zorgvuldig” te kunnen overleggen met het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), dat de imams had geselecteerd, en met de omstreden imam zelf. De Vries zei donderdag dat hij op zich al een goed gesprek heeft gevoerd maar dat meer tijd nodig is. Op de inhoud van het gesprek wilde hij niet ingaan.De stemming over een voorstel van de VVD en het Kamerlid Verdonk om de aanstelling van de Nederlands-Marokkaanse imam Ali Eddaoudi ongedaan te maken, werd op hun eigen verzoek uitgesteld. „We willen de staatssecretaris de tijd geven om er op een goede manier uit te komen”, zei VVD’er De Krom. PVV-Kamerlid Brinkman hield wel vast aan stemming over zijn voorstel om de imam te ontslaan, maar dat kreeg alleen steun van Verdonk.

Eddaoudi schreef de afgelopen jaren columns waarin hij premier Balkenende een hypocriet noemde en „nog geen deurmat waardig”. Ook schreef hij dat er van een broederschap tussen moslims en christenen geen sprake kan zijn en dat de Nederlandse missie in Afghanistan bedoeld is om de Afghanen in eigen land te terroriseren. CDA, VVD, PVV, SGP en Verdonk zijn boos dat Defensie deze imam wil aanstellen als geestelijk verzorger. Premier Balkenende wilde donderdag niet ingaan op de omstreden uitspraken en liet zich er ook niet over uit of deze imam sowieso onmogelijk is.

De staatssecretaris benadrukte nogmaals dat Eddaoudi zelf afstand heeft genomen van de columns en dat hij later heeft geschreven over de rechten van vrouwen en homoseksuelen. De Vries betreurt het dat deze discussie is ontstaan en in zo’n laat stadium. Eddaoudi en de andere imam hadden met hun klasje hun speciale opleiding aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA) al afgerond. De anderen hebben donderdag wel hun diploma ontvangen.

Defensie heeft 150 geestelijk verzorgers van allerlei achtergrond in dienst. Zij moeten alle militairen kunnen en willen bijstaan, van welke religie dan ook.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer