Plantendeskundige zoekt fietsers die koolzaad kunnen herkennen
Plantenecoloog Sheila Luijten van de Universiteit Leiden zoekt vrijwilligers die op de fiets op zoek willen gaan naar koolzaad.
Als ze de felgeel bloeiende plant in de wegberm aantreffen, wil Luijten graag dat ze zorgvuldig uitzoeken of het om koolzaad gaat. De gele bloeiers kunnen ook raapzaad zijn, of zwarte mosterd of herik.Volgens Luijten denken de meeste mensen direct aan koolzaad, als ze gele bermen zien. Boeren telen koolzaad om de olie. Koolzaad is echter ontstaan uit een kruising tussen raapzaad en kool. De verwilderde planten die in grote bossen in bermen en langs spoorbanen staan, blijken vaak gewoon raapzaad te zijn.
Luijten heeft subsidie voor haar onderzoek gekregen van de commissie Genetische Modificatie. In de Verenigde Staten en Canada wordt namelijk al tien jaar genetisch gemodificeerd koolzaad geteeld, maar dat is in Nederland nog verboden. Het gemodificeerde zaad mag wel door Nederland vervoerd worden. De commissie wil weten of dit zaad zich inderdaad zo makkelijk uitzaait en zo snel verwildert als wel wordt aangenomen en wat dat voor gevolgen voor Nederland heeft.
Koolzaad is moeilijk van raapzaad te onderscheiden. Het meest opvallende verschil zit in de bladeren van de plant, te zien in een proeftuin in Leiden die de onderzoekster heeft ingericht. Daar staan oude en nieuwe soorten, inclusief verwilderde populaties.
Op een speciale internetpagina staan de verschillen bovendien duidelijk beschreven, voorzien van foto’s. Zo kunnen ook mensen die weinig plantenkennis bezitten, toch onderscheid maken tussen de verschillende soorten.
Luijten hoopt dat zo’n zeventig „floristen” zich aanmelden. Zelf rijdt ze dezer dagen ook rond op haar fiets op zoek naar de felgele planten. Het zaad bloeit gemiddeld genomen tussen half april en half mei. De eerste waarnemingen zijn echter deze week al binnengekomen, onder andere uit de omgeving Puttershoek en Kampen.
floron.nl voor aanmeldingen.