Kroes onderzoekt staatssteun
Europees Commissaris Kroes (Concurrentie) en minister Bos (Financiën) twisten over de vraag of Nederland alle informatie over de steunoperatie voor Fortis Bank Nederland en de door Fortis overgenomen onderdelen van ABN AMRO geleverd heeft.
Kroes kondigde woensdag aan diepgaand te onderzoeken of de Nederlandse maatregelen in strijd zijn met Europese regels voor staatssteun. De Nederlandse staat nam in oktober vorig jaar Fortis Bank Nederland voor 16,8 miljard euro over.In december nam de staat vervolgens ABN AMRO van Fortis Bank over voor 6,5 miljard euro. „De prijs die voor ABN AMRO werd betaald, ligt wellicht boven het marktniveau”, zei Kroes. Dit zou neerkomen op een verborgen vorm van staatssteun. Bovendien is niet duidelijk hoe Bos van Fortis weer een zelfstandige en gezonde bank wil maken.
Staatssteun is niet altijd verboden, als het tijdelijk gebeurt en volgens tarieven die passen bij wat de markt biedt. Maar in het geval van Fortis is de duur van de steunmaatregelen onduidelijk en de rente die de bank betaalt lager dan de markttarieven.
Ook zijn enkele ABN AMRO-dochters, waaronder Hollandse Bank Unie, nog niet verkocht. Dat moet van de Europese Commissie (EC), anders krijgt Fortis een te grote greep op de Nederlandse markt.
Minister Bos toonde zich woensdag zeer verbaasd. Volgens hem is alle gevraagde informatie geleverd en hij vertrouwt erop dat Nederland voldoet aan alle regels. Hij hield het er woensdagavond op dat er sprake is van een misverstand.
Kroes zei daarop in het tv-programma NOVA die mening niet te delen. De twee hebben telefonisch contact gehad en volgens Kroes is afgesproken dat de EC alle informatie krijgt waarom gevraagd wordt.
Kroes gaat onderzoek doen, omdat ze zegt „in dit stadium reden te hebben om aan te nemen dat deze maatregelen misschien niet in overeenstemming zijn” met de regels voor staatssteun aan banken die gelden tijdens de financiële crisis.
„De Nederlandse staat heeft terecht ingegrepen om het faillissement van Fortis Bank Nederland te voorkomen, want anders was de Nederlandse economie ernstig verstoord”, aldus Kroes.
„Toch moet de Europese Commissie erop toezien dat de reddingssteun beperkt blijft tot het noodzakelijke minimum, zodat geen buitensporige concurrentieverstoringen worden gecreëerd die banken in andere lidstaten in de problemen kunnen brengen.”
Ingewijden in Brussel vermoeden dat Bos heeft gerekend op de welwillendheid van de Nederlandse Eurocommissaris. Maar Kroes blijkt Nederland niet te bevoordelen.