Kamer wil Marokkaan niet in leger als imam
De officiële aanstelling van de Marokkaanse imam Ali Eddaoudi morgen tot geestelijk verzorger bij de krijgsmacht staat op losse schroeven.
Precies de helft van de Tweede Kamer (CDA, VVD, PVV, SGP en Verdonk) stak gisteren in een spoeddebat een stokje voor het voornemen van staatssecretaris De Vries van Defensie om de imam morgen definitief in dienst te nemen.De imam is samen met zijn Turkse collega Souad Aydin bijna aan het einde gekomen van zijn militaire opleiding. De beide imams zouden morgen hun baret ontvangen.
De Kamer vindt de Marokkaanse imam echter wegens zijn gedachtegoed „totaal ongeschikt” voor een vertrouwensfunctie bij de krijgsmacht. In columns stelde hij onder meer dat het christendom nog altijd in oorlog is met de islam. Beide religies kunnen elkaar hooguit tolereren, aldus Eddaoudi.
Premier Balkenende noemde hij een „christenhypocriet” die zijn „dolle kruisvaarders” in Afghanistan op moslims laat jagen. Hij acht de premier nog „minder dan een deurmat.”
De imam „is nu al een omstreden persoon”, vatte SGP’er Van der Staaij de uitkomst van het Kamerdebat gisteren samen. „Dat lijkt me een slechte start.”
Die conclusie deelt staatssecretaris De Vries. Hij verklaarde zelf ook „onaangenaam verrast” te zijn geweest door de columns. In een extra gesprek heeft de imam echter „afstand genomen” van de teksten. „Daarom heb ik als werkgever geen reden meer hem te weigeren”, aldus de bewindsman.
De Kamer nam daar echter geen genoegen mee. De Marokkaanse imam mag niet worden aangesteld, verwoordden PVV en VVD de opinie van de Kamer in een motie.
De Vries constateerde daarop dat „een vrij groot deel van uw Kamer problemen heeft met deze benoeming. Dat ondergraaft wat ik wil: goede geestelijke verzorging en draagvlak in de samenleving.” Hij kondigde daarop een gesprek aan met het Contactorgaan Moslims en Overheid, dat de imam heeft uitgekozen, „om te wegen of het verstandig is de aanstelling door te zetten.”
Het gesprek zou vandaag plaatsvinden en kan erin resulteren dat de Marokkaanse imam zichzelf terugtrekt. Zo niet, dan zal de Kamer De Vries vandaag bij de stemmingen per motie dwingen de imam niet definitief aan te stellen.
De kans is overigens groot dat de Kamer vandaag sowieso opnieuw over de zaak debatteert. Als De Vries de Marokkaanse imam inderdaad terugtrekt, zal de PvdA hem daarvoor naar de Kamer roepen. PvdA-Kamerlid Dijsselbloem vindt namelijk dat de Tweede Kamer zich niet moet bemoeien met de aanstelling van individuele ambtenaren en met hun opvattingen.