RvS veegt bouwplan hhg Ouderkerk van tafel
De Raad van State in Den Haag heeft woensdagmorgen het hoger beroep afgewezen dat de hersteld hervormde gemeente (hhg) in Ouderkerk aan den IJssel instelde tegen de weigering van de gemeente Ouderkerk om mee te werken aan de bouw van een kerk.
In zijn vonnis zegt de raad dat het bestemmingsplan op de beoogde locatie tussen de Abelenlaan en bedrijventerrein Zijdepark geen ruimte laat voor de bouw van een kerk.De zaak kwam in 2008 aan de orde bij de bestuursrechter in Den Haag, die het beroep van de hersteld hervormde gemeente afwees.
De Raad van State concludeert nu in hoger beroep dat het feit dat de gemeente in het verleden welwillend stond tegenover de bouw van een kerk niet betekent dat automatisch ook vrijstelling kan worden verleend van het bestemmingsplan.
In 2005 nam de gemeenteraad een motie aan waarin gesteld werd dat het terrein geen andere bestemming krijgt dan een bomenweide.
Dat het college in eerste instantie heeft geweigerd de motie van de gemeenteraad uit te voeren, maakt volgens de Raad van State niet uit. Dat geldt ook voor de motie van wantrouwen die daarna werd ingediend tegen het college, omdat het de motie niet wilde uitvoeren.
Voorzitter J. P. A. Baas van de kerkvoogdij spreekt van een teleurstellende uitspraak. „Zeker na de toezeggingen die we eerder van de gemeente ontvingen.” Het kerkgenootschap kocht in 2005 de grond op de beoogde bouwlocatie, in totaal 5100 vierkante meter. Volgens Baas is dit de enige kavel binnen de contouren die de provincie heeft gesteld waar bouw mogelijk is. „De enige optie is dat de gemeente de bouwcontouren voor Ouderkerk aan den IJssel verandert.”
De kerkvoogdij gaat zich nu beraden op wat haar te doen staat. „We zijn blij dat we gebruik kunnen maken van het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Krimpen aan den IJssel, maar zien uit naar een definitief onderkomen.”
De beslissing van de Raad van State betekent niet alleen dat de hersteld hervormde gemeente niet kan bouwen aan de Abelenlaan, maar ook dat een plan van projectontwikkelaar Marhold Beheer om daar vijf woningen neer te zetten, niet kan doorgaan.
Zowel Marhold Beheer als de hersteld hervormde gemeente voerde vorige maand het woord tijdens de rechtszaak.