Kerk & religie

Marokkaan en Turk als imam in krijgsmacht

De Nederlandse krijgsmacht heeft vanaf donderdag twee imams in dienst. Het zijn Nederlanders van Marokkaanse en Turkse origine.

Kerkredactie
8 April 2009 10:34Gewijzigd op 14 November 2020 07:41
DEN HAAG - De Nederlandse krijgsmacht heeft vanaf donderdag twee imams in dienst. Foto: Militairen oefenen voor uitzending naar Afghanistan. Foto ANP
DEN HAAG - De Nederlandse krijgsmacht heeft vanaf donderdag twee imams in dienst. Foto: Militairen oefenen voor uitzending naar Afghanistan. Foto ANP

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie bevestigde dat dinsdag. Het gaat om Ali Eddaoudi (Marokkaans) en Souad Aydin (Turks).De twee zijn de eerste islamitische geestelijk verzorgers (igv’s) die de krijgsmacht in dienst krijgt. De afgelopen weken volgden ze een opleiding bij Defensie om mee te kunnen draaien. Morgen krijgen ze tijdens een besloten ceremonie op de Koninklijke Militaire Academie in Breda hun baret uitgereikt. De imams zijn als burger in dienst van Defensie, maar dragen wel een uniform, aldus de zegsman.

Al langer was bekend dat de geestelijke verzorging binnen de krijgsmacht zou worden uitgebreid met imams. Daar zijn tot nog toe geestelijk verzorgers actief van rooms-katholieke, protestantse, joodse en hindoesignatuur. Staatssecretaris Van der Knaap vond al in 2003 dat er ook islamitisch geestelijk verzorgers moesten komen. De Partij voor de Vrijheid stelde daar in 2007 vragen bij, omdat de imams in de problemen zouden kunnen komen als Nederland oorlog voert met een islamitisch land. De PVV en de VVD wilden vanmiddag nog een spoeddebat met huidig staatssecretaris De Vries van Defensie over de kwestie.

De aanstelling liet door interne strubbelingen in islamitische kringen lang op zich wachten. Volgens de voorlichter van Defensie konden de twee islamitische organisaties die de geestelijk verzorgers moesten voordragen, maar geen beslissing nemen. Vorig jaar besloot Defensie alleen het Contactorgaan Moslims en Overheid als „officiële zendende instantie” te erkennen. De voordracht van Eddaoudi en Aydin was toen snel rond.

De Marokkaanse Eddaoudi (35) werkte voorheen als geestelijk verzorger in de Koepelgevangenis in Breda. Hij is geboren in Marokko en opgegroeid in Breda. De afgelopen jaren verwierf hij bekendheid als publicist. Zo schreef hij onder meer het boek ”Hollandse nieuwe”, dat over Marokkanen in Nederland gaat.

Daarnaast schreef hij voor internet en kranten tal van artikelen. Daarin laat hij zich kennen als orthodox moslim die zijn geloofsgenoten oproept tot meer zelfbewustheid. Hij vindt dat een mannelijke moslim het recht moet hebben om een vrouw te weigeren een hand te geven.

Eddaoudi bevestigde zijn benoeming tot igv vanmorgen, maar mag daar nog niets over zeggen.

De Turkse Aydin was tot voor kort verbonden aan de Fatihmoskee in Soest, die bestuurd wordt door de organisatie Milli Görüs. In Duitsland houdt de geheime dienst deze organisatie nauwlettend in de gaten, maar in Nederland lijkt Milli Görüs een meer gematigde koers te varen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer