Buitenland

Ex-president Fujimori 25 jaar in cel

De Peruaanse ex-president Alberto Fujimori moet 25 jaar de cel in. Een rechtbank in de Peruaanse hoofdstad Lima bevond hem dinsdag schuldig aan schending van de mensenrechten.

Buitenlandredactie
8 April 2009 08:47Gewijzigd op 14 November 2020 07:40
Ex-president Fujimori
Ex-president Fujimori

Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor twee bloedbaden, in 1991 en 1992, met in totaal 25 doden, die door een geheime legereenheid werden uitgevoerd. De advocaat van Fujimori maakte na de uitspraak bekend tegen de straf in beroep te zullen gaan.Fujimori werd ook beschuldigd van ontvoeringen van een zakenman en een journalist. De aanklager had dertig jaar celstraf geëist tegen de ex-president.

Fujimori’s dochter Keiko, een afgevaardigde, had de aanhangers van haar vader voor het vonnis al opgeroepen tot een protestmanifestatie. Rond de rechtbank waren daarom strenge veiligheidsmaatregelen getroffen.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) reageerde verheugd op het vonnis. „De straf is een grote stap vooruit voor de aansprakelijkheid voor mensenrechten in en buiten de regio”, liet HRW in een verklaring weten.

President Fujimori, in 1990 gekozen, kwam in 2000 onder druk te staan wegens talrijke corruptieaffaires en verkiezingsbedrog. Op bezoek in Japan verklaarde hij per fax zijn aftreden. Hij bleef in het vaderland van zijn voorouders. Tijdens een bezoek in 2005 aan Chili werd hij meteen na aankomst gearresteerd en twee jaar later uitgeleverd aan Peru.

Na zijn vlucht uit Peru negen jaar geleden bleef het voormalige Peruaanse staatshoofd Alberto Fujimori hopen op een nieuw presidentschap van het Zuid-Amerikaanse land. De veroordeling dinsdag voor mensenrechtenschendingen tijdens zijn bewind haalt echter een definitieve streep door de politieke ambities van de 70-jarige politieke veteraan.

Fujimori was van 1990 tot 2000 president van Peru. Aanvankelijk dwong hij vooral respect af met een succesvol programma van economisch liberale hervormingen. Verder oogstte de zoon van Japanse immigranten bewondering omdat hij de guerrillabeweging Lichtend Pad vleugellam maakte.

Na zijn herverkiezing in 1995 kwam er echter steeds meer kritiek op Fujimori. De president zou zijn veiligheidstroepen en inlichtingendiensten niet alleen inzetten tegen rebellengroepen, maar ook tegen democratische opponenten. Ook zou hij de democratische spelregels aan zijn laars lappen. Kort na zijn herverkiezing in 2000 voor een derde termijn werd Fujimori’s positie onhoudbaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer