Binnenland

Postbezorgers dupe van nieuwe Postwet

De vrije postmarkt zou goed zijn voor de consument, maar de werknemers betalen daar wel de rekening voor. Dat vindt Gesthuizen, SP-Kamerlid. De Tweede Kamer debatteert woensdag over het uitbesteden van werk door TNT.

ANP
7 April 2009 22:34Gewijzigd op 14 November 2020 07:40
DEN HAAG - TNT-werknemers betalen de rekening van een vrije postmarkt, aldus SP-Kamerlid Gesthuizen. Foto ANP
DEN HAAG - TNT-werknemers betalen de rekening van een vrije postmarkt, aldus SP-Kamerlid Gesthuizen. Foto ANP

„Het is ongehoord dat werknemers op deze wijze worden gechanteerd. Als ze niet instemmen met een loonsvermindering, wordt hun werk uitbesteed aan een bedrijf dat nog stukloon betaalt." Gesthuizen vindt het niet vreemd dat het bedrijf dit probeert, maar ze ziet het als een taak van de politiek om een grens te trekken. „Het kabinet stelt fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden als voorwaarde voor het volledig openstellen van de postmarkt. Maar wat is fatsoenlijk werk, vraag ik me af."In het cao-akkoord dat TNT begin maart met de bonden sloot, wordt uitgegaan van een loonsverlaging voor de postbodes die over een aantal jaren geleidelijk oploopt tot 15 procent. Mocht de achterban daar niet mee instemmen, wat gezien de protesten van postbodes niet uit te sluiten is, dan sluit TNT op zijn beurt niet uit een aantal efficiencymaatregelen versneld door te voeren. Een van de opties is om de postbezorging op maandag uit te besteden, aldus een woordvoerster van het postbedrijf.

Een andere optie zou zijn om de zogeheten 48-uurspost, zoals catalogi en reclame op naam, nog maar drie keer in de week te bezorgen, of het halen en brengen van zakelijke post door derden te laten doen. Bovendien dreigen dan elfduizend in plaats van 6.500 banen op korte termijn op het spel te staan. Ook als de cao er wel doorkomt, zullen zaken uitbesteed worden. De goedkeuring van de cao wordt ingezet als drukmiddel om maatregelen later door te voeren.

Van een verhoging van het tarief voor postzegels boven de 0,44 euro is volgens de woordvoerster geen sprake. „We houden ons aan de Postwet." Wel wil TNT binnen twee jaar met het ministerie van Economische Zaken om de tafel om te kijken of de dienstverlening zoals die nu geboden moet worden, volgens diezelfde wet nog realistisch is.

Gesthuizen gelooft niet dat de consument echt vruchten gaat plukken van deze liberalisering. „Het zou goedkoper worden, met meer keuze en meer service. Daar lijkt het niet op."

Woensdag vindt ook de aandeelhoudersvergadering van TNT plaats. De liberalisering van de postmarkt sinds 1 april zal ook daar zeker onderwerp van gesprek zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer