Lease-beleggers eisen miljarden van Dexia
Dexia Bank hangt een claim van enkele miljarden euro’s boven het hoofd. De stichting Leaseverlies, die optreedt namens tienduizenden gedupeerde beleggers, heeft de bank voor de rechter gedaagd.
Dat heeft de stichting vrijdag bevestigd. De claim kan volgens haar uitkomen op 3 tot 4 miljard euro. Dat is veel hoger dan Leaseverlies vorige maand inschatte. Toen luidde de inschatting 1 miljard.
Leaseverlies verwijt Dexia Bank haar klanten te hebben misleid. Het betreft tientallen zogenoemde leaseproducten, zoals WinstverDriedubbelaar, Legio Garant Plan en Spaar Extra, zo blijkt uit de dagvaarding. Bovendien zouden de klanten agressief zijn benaderd om de leaseconstructies te kopen.
De doelgroep bestond „vooral uit personen die geen of een gering eigen vermogen bezaten”, luidt een van de aantijgingen. Die mensen hadden weinig notie van effecten en werden op het verkeerde been gezet. Zij dachten dat zij bezig waren met sparen.
De stichting heeft de juridische actie tegen de bank samen met de Consumentenbond op touw gezet. Ruim 53.000 particulieren hebben zich bij de stichting aangemeld. Zij hebben gezamenlijk 95.000 effectenleasecontracten over een periode van zeven jaar.
Dexia heeft vrijdag haar schouders opgehaald over de dagvaarding. De bank noemde de inhoud weinig verrassend, omdat veel beschuldigingen al eerder waren geuit. De gang naar de rechter is een keuze van de stichting, onderstreepte een woordvoerder. „Daarbij kunnen beleggers worden meegesleept in een juridische procedure die zeven of vijftien jaar kan duren.” Hij herhaalde de woorden van topman D. Bruneel dat Dexia „juridisch ijzersterk staat” in de affaire.
De Dexia-zegsman stelde dat de bank haar „maatschappelijke verantwoordelijkheid” in december heeft genomen door beleggers een aantal mogelijkheden te bieden om makkelijker van hun contract af te komen. Hiervoor heeft Dexia 500 miljoen euro opzij gezet. Dat deed zij nadat eerdere pogingen van beide partijen de zaak te schikken, waren gestrand.
Bij leaseproducten wordt belegd met geleend geld. In de tweede helft van de jaren negentig waren die populair omdat beleggers bij stijgende effectenkoersen flinke winsten konden incasseren. Maar bij dalende koersen kunnen ze aan het einde van de contractperiode ook met een stevige schuld blijven zitten. Op dat risico is onvoldoende gewezen, luidt de aantijging van de eisende partijen.
Zij eisen dat Dexia Bank de eventuele restschuld kwijtscheldt. Verder moet de bank de bedragen terugbetalen die beleggers maandelijks dienden over te maken tijdens de looptijd van de lease-overeenkomst. Bovendien zou Dexia moeten opdraaien voor de gederfde rente.
Dexia heeft op haar beurt in december Aegon gedagvaard. Het Haagse verzekeringsconcern verkocht in 2000 Bank Labouchere aan Dexia. Labouchere is het moederbedrijf van Legio Lease, dat aandelenleaseconstructies verkoopt.
De zaak tegen Dexia Bank Nederland dient woensdag voor de rechtbank in Amsterdam.