Buitenland

Palestijn ziet toekomst somber in

De Palestijnen zien de toekomst somber in. Dat speelt de radicalen onder hen in de kaart. De populariteit van groepen die het vredesproces met de Israëliërs verwerpen, stijgt.

Van onze correspondent
3 April 2009 21:43Gewijzigd op 14 November 2020 07:39

Dat zegt Dr. Khalil Shikaki, directeur van het Palestijns Centrum voor Beleid en Onderzoek in Ramallah. Als de Palestijnen nu een president mochten kiezen, zou niet Fatahleider Mahmud Abbas, maar Hamasleider Ismail Haniyah winnen. De kans dat er weer een golf van geweld ontstaat tussen Israëliërs en Palestijnen, groeit, aldus Shikaki, die zich baseert op opiniepeilingen die zijn bureau regelmatig houdt onder Palestijnen en die deze week een groep journalisten toesprak.Shikaki noemt een drietal oorzaken voor de sombere situatie. De eerste is de mislukking van het Annapolisproces. Israël en de Palestijnen besloten tijdens een conferentie in de Amerikaanse stad Annapolis in november 2007 de onderhandelingen op te voeren met het doel een vredesakkoord te bereiken voor het begin van dit jaar – wat dus mislukte.

De tweede is de recente oorlog in de Gazastrook. Israël begon een offensief tegen Hamas nadat deze had geweigerd een staakt-het-vuren te vernieuwen en de raketaanvallen op Israël had geïntensiveerd. „De mensen sympathiseren met wie het slachtoffer lijkt van de Israëlische agressie”, zegt Shikaki.

Derde oorzaak is de uitslag van de Israëlische verkiezingen op 10 februari. Deze lieten een versterking van de rechtse partijen zien. Palestijnen die het vredesproces met de Israëliërs steunen, beschouwen dat als slecht nieuws.

Palestijnen geloven dat onder het nieuwe kabinet-Netanyahu de nederzettingen verder zullen uitbreiden, dat Israël land zal confisqueren, huizen zal verwoesten en gebieden zal ontvolken. „Ze verwachten niet dat de regering op enige serieuze manier zal onderhandelen over een tweestatenoplossing.”

Drie maanden geleden was een meerderheid van de Palestijnen nog tegen het gebruik van geweld tegen Israëliërs. Nu is de meerderheid voor. Shikaki sluit niet uit dat Fatah opnieuw geweld tegen Israël zal steunen. Dat zou kunnen gebeuren als Israël overgaat tot het bouwen in E1, een gebied op de Westelijke Jordaanoever tussen Jeruzalem en de nederzetting Maale Adumim of als het besluit tot afbraak van huizen van Palestijnen in Oost-Jeruzalem.

Als de Palestijnen zien dat de tweestatenoplossing geen mogelijkheid meer is, wil dat niet zeggen dat zij kiezen voor een Israëlisch paspoort. De meesten zullen zeggen: „Geweld is het antwoord, niet een Israëlisch paspoort.”

Palestijnse verkiezingen staan voorlopig gepland voor januari 2010. Fatah geniet momenteel meer steun dan Hamas, maar die neemt af. Hamas verwerpt een vredesregeling met Israël en wil hooguit een bestand. Fatah is formeel wel voor een permanent vredesakkoord.

Fatah moet volgens Shikaki twee dingen doen om te overleveren. Allereerst dient ze zich te verzoenen met Hamas. Daarnaast moet Fatah hervormingen binnen eigen gelederen toestaan, oftewel nieuwe leiders kiezen. Shikaki verwacht dat Fatahaanhangers op jonge, meer radicale leiders zullen stemmen.

Als zittend president Abbas (Fatah) nu de strijd zou aangaan met Haniyah (Hamas), zou laatstgenoemde winnen. Als Fatah daarentegen Marwan Barghouti naar voren zou schuiven, zouden de Palestijnen hem prefereren. Barghouti maakt echter geen kans; hij zit achter Israëlische tralies. „Barghouti wordt beschouwd als een held, een man uit één stuk, iemand die strijdt tegen corruptie en de leider van Fatah”, zegt Shikaki. „Hij is ook iemand die opstaat tegen Israël.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer