Binnenland

Molen Westmaas maalt na 47 jaar weer graan

Het Zuid-Hollandse dorp Westmaas viert zaterdag feest. Na een ingrijpende restauratie kan molen Windlust na 47 jaar weer graan malen.

3 April 2009 08:54Gewijzigd op 14 November 2020 07:39
Windlust gaat morgen, na een ingrijpende restauratie, weer open voor het publiek. De molen uit 1853 is vanbinnen en vanbuiten volledig opgeknapt. Foto Sjaak Verboom
Windlust gaat morgen, na een ingrijpende restauratie, weer open voor het publiek. De molen uit 1853 is vanbinnen en vanbuiten volledig opgeknapt. Foto Sjaak Verboom

Wie het 2000 zielen tellende dorp Westmaas binnenrijdt, hoeft niet lang te zoeken naar de molen. De witte romp steekt in het felle zonlicht duidelijk af tegen de helderblauwe lucht, zodat het monument al van grote afstand zichtbaar is.Voor de ingang staan katten- en hondenmanden uitgestald, die horen bij dierenspeciaalzaak Dobey onder de molen. Achter het monumentale gebouw leggen stratenmakers de laatste hand aan de binnenplaats.

Windlust gaat morgen, na een ingrijpende restauratie, weer open voor het publiek. De molen uit 1853 is vanbinnen en vanbuiten volledig opgeknapt. Stichting Molens Binnenmaas, eigenaar van de molen, vernieuwde onder andere de kap en de wieken, verving de omloop, herstelde ramen en deuren en gaf het gebouw een flinke lik verf.

Ook bracht de stichting twee maalstoelen weer in oorspronkelijke staat. Dat zijn twee molenstenen, die op een houten verhoging staan, waartussen graan wordt fijngemalen. Door de ingreep kan de molen na 47 jaar weer graan malen, verklaart Hans Wybenga, voorzitter van de stichting. „We hebben plannen om meel te malen voor verkoop aan particulieren. Zelf broodbakken is laatste jaren heel populair, doordat er steeds meer goede en goedkope broodbakmachines op de markt komen. Op die trend hopen wij in te spelen.”

De molen was sinds 1962 niet meer opgeknapt en verkeerde in een staat van verval, verklaart Wybenga de opknapbeurt. „Door vallend hout en loslatende stenen liep de omgeving gevaar. Daarom was restauratie dringend nodig.”Volgens Wybenga is het herstel van de molen van groot belang voor het dorp. „Windlust is een gezichtsbepalend monument voor Westmaas. Bovendien is de korenmolen een bijzonder rijksmonument, waarvan er nog slechts 300 van in Nederland zijn.”

De restauratie kostte ongeveer 500.000 euro. Een groot deel van dat bedrag is gedekt met subsidies van het Rijk en de provincie. Ook schonk de gemeente Binnenmaas de stichting een bedrag van 107.000 euro voor de opknapbeurt.

Burgemeester A. Borgdorff van de gemeente Binnenmaas en P. Leeuwenburgh verrichten morgen de officiële heropeningshandeling, samen met de molenaar van Windlust, J. van Steensel.Leeuwenburgh is de zoon van de voorlaatste eigenaar van de molen. Hij is geboren en getogen in de oude molenaarswoning achter de molen.

Molen Windlust is elke zaterdag open voor publiek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer