Kerk & religie

Kerk van het ”tuig” in Rotterdam

Thugz Church, zo heet een kerk in de Millinxbuurt in Rotterdam. ”Kerk van het tuig”, betekent het. Deze kerk kreeg donderdag de Helixprijs van de Evangelische Alliantie (EA) uitgereikt. De prijs is bedoeld voor een opmerkelijk initiatief voor gemeente­opbouw.

Van een medewerker
3 April 2009 11:18Gewijzigd op 14 November 2020 07:39
ROTTERDAM – Daniël de Wolf, stichter en voorganger van de Thugz Church, over zijn werk in de Millinxbuurt in Rotterdam: „Het is één groot verhaal van zegen.” Foto Sjaak Verboom
ROTTERDAM – Daniël de Wolf, stichter en voorganger van de Thugz Church, over zijn werk in de Millinxbuurt in Rotterdam: „Het is één groot verhaal van zegen.” Foto Sjaak Verboom

Gregory en Luszira Mercerz namen het beeldje uit handen van EA-voorzitter Peter Kos in ontvangst. Dat gebeurde tijdens het symposium ”Pionieren voor het Koninkrijk” in de Pelgrimvaderskerk in Rotterdam-Delfshaven. Tijdens de bijeenkomst werden twee boeken gepresenteerd, namelijk ”Ploeteren en pionieren”, over de emerging church (een internationale beweging die zoekt naar nieuwe manieren van kerk zijn), geschreven door Martijn Vellekoop en Nico-Dirk van Loo en ”De ontdekking van het koninkrijk” van Daniel de Wolf.De Wolf, stichter en voorganger van de Thugz Church, schreef een aantal jaren geleden ”Jezus in de Millinx” over zijn werk bij Youth for Christ (YfC) in de Millinxbuurt, een Rotterdamse achterstandswijk. Dit boek is te zien als een vervolg. Het is verslag van een persoonlijke zoektocht. „Ik heb het koninkrijk ontdekt”, zei hij gistermiddag. „De boodschap van Jezus is het koninkrijk. Het koninkrijk is daar waar Gods wil gebeurt in het omzien naar elkaar, het vergeven van elkaar en het gaan van een extra mijl.”

Hij is zelf vele extra mijlen gegaan met mensen in zijn kerk, voornamelijk Antillianen. Na afloop van de bijeenkomst vertelde hij hoe hij in 2001 voor YfC bij jongerencentrum The Mall in de Millinxbuurt ging werken. Buurtbewoners zagen niets in evangelisatie. Daarom werd het een welzijnsproject zonder evangelisatie. Er waren wel thema-avonden over onderwerpen als drugs, traumaverwerking en geld.

Op eigen initiatief heeft De Wolf dergelijke avonden met een christelijke invulling opgezet. Tijdens zo’n bijeenkomst stelde een spreker voor om een kerk te stichten. De jongeren waren enthousiast. „Nu heb je een kerk”, zei de spreker.

De uit Capelle aan den IJssel afkomstige jongerenwerker haakte erop in en begon met het houden van maandelijkse kerkdiensten, die later wekelijks werden. Zo is in 2005 de Thugz Church ontstaan. Nu zijn er gemiddeld twintig tot dertig kerkgangers per zondag.

Het is geen doorsneekerk. Regelmatig valt een kerkganger terug in zijn of haar oude leven. Een van hen, iemand die eerst het voortouw nam, zit wegens geweldpleging in de gevangenis. De Wolf zoekt hem regelmatig op. „Ik geef hem niet op. God geeft ons ook niet op. Ik moet regelmatig denken aan Mozes, die iemand doodsloeg en na een veertigjarig verblijf in de woestijn de leider werd van het volk Israël. Wie weet wat God met hem doet in de gevangenis.” Er is al een lichtpuntje: de vriendin van de gevangene kerkt in de Thugz Church na een ontmoeting met De Wolf in de gevangenis.

In de Millinxbuurt wonen veel gebroken gezinnen. De Wolf: „Veel mannen hebben wisselende seksuele contacten en hun kinderen ook. Sommige van hen komen in de Thugz Church. Als een jong stel zegt dat het gaat samenwonen, ben ik blij. Ik ben een groot voorstander van het huwelijk, maar de situatie is vaak zo gebroken dat je blij mag zijn als jongeren gaan samenwonen en niet telkens van partner wisselen.”

Of hij te midden van al die ellende zegen ziet? Lachend: „Het is één groot verhaal van zegen. We begonnen in een verpauperd drugspand. Nu is The Mall op bijna dertig plekken actief. We hebben veel jongeren bereikt. De Thugz Church is opgericht en er zijn jongeren gedoopt!”

Moedeloos is hij ook wel eens. Zijn grootste teleurstellingen betroffen degenen die terugvielen en het feit dat er zo veel ellende in de buurt is waar hij niets aan kan doen. In zulke gevallen praat hij met het team en vlucht hij naar God. „Als je weet dat je zelf de Heere God zo dikwijls teleurstelt, heb je meer begrip voor anderen. God is trouw. Ik moet afleren dat ik het moet doen.”

Sedert kort is De Wolf niet meer in dienst van YfC en kan hij zich helemaal wijden aan zijn kerk. Hij en zijn vrouw Tanja hebben zich voor een periode van tien jaar gecommitteerd. „Het is, net als in de zending, langetermijnwerk.” Tijdens het symposium uitte ds. J. Douma, predikant van de gereformeerde kerk vrijgemaakte te Haarlem, kritiek op de emerging church. „Welke Jezus wordt zichtbaar in al ons gepraat en al ons geblog over gemeentestichting? Ik word soms wat moe van de Jezus die daaruit tegemoetkomt: die altijd tegendraadse Jezus.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer