Politiek

Akkoord verlenging VN–missie Sudan

DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer steunt de verlenging van de vredesmissie Unmis in het zuiden van Sudan tot 13 april 2010. Dat bleek woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

1 April 2009 19:06Gewijzigd op 14 November 2020 07:38
Volgens minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) dreigt er over twee maanden een ernstige humanitaire ramp in Darfur als er niets gebeurt. Foto ANP
Volgens minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) dreigt er over twee maanden een ernstige humanitaire ramp in Darfur als er niets gebeurt. Foto ANP

Het gaat om ongeveer vijftien politiemensen, vijftien militairen en enkele stafleden. Unmis is bedoeld om de voortgang van het overigens traag verlopende vredesproces tussen het noorden en het zuiden van Sudan te bewaken.De levering van een veldhospitaal voor de UNAMID–missie in Darfur, het westen van Sudan, gaat niet door. Maar de twee Nederlandse militairen die daar al naar toe waren gestuurd, blijven daar nog even. Volgens Van Middelkoop fungeren ze daar ook als ogen en oren van Defensie.

Volgens minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) dreigt er over twee maanden een ernstige humanitaire ramp in Darfur als er niets gebeurt. President Omar al–Bashir van Sudan knikkerde hulporganisaties uit de provincie nadat het Internationaal Strafhof (ICC) een arrestatiebevel tegen hem had uitgevaardigd.

Het ICC verdenkt hem van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. De president trekt zich daar niets van aan en wordt daarin gesteund door de landen van de Arabische Liga. Ook Egypte, waar hij eerder op bezoek was, erkent het ICC niet.

Ondertussen voeren Koenders en zijn collega Verhagen (Buitenlandse Zaken) een tweesporenbeleid uit. Koenders probeert landen als China, Ghana, Kenia, Egypte, India mee te krijgen in pogingen om de hulpverlening weer op gang te krijgen. Dit heeft volgens hem niets met het ICC te maken.

Verhagen praat met collega’s van de Europese Unie en de VN over het straffeloos blijven van de president. Hij vindt dat het gevolgen moet hebben als landen de gezochte president met alle egards ontvangen en zo meewerken aan de straffeloosheid. Maar hij weet nog niet wat er moet gebeuren. Daarover gaat hij praten met de Verenigde Naties en zijn Europese collega’s. Want hij is ook niet uit op een confrontatie tussen westerse en Arabische landen, zei de minister.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer