Storing in Zeeland treft alarmnummers
Door een storing was het toegangsnummer van de politie in Zeeland in de nacht van dinsdag op woensdag enkele uren niet te bereiken. Daarom fungeerde Omroep Zeeland als rampenzender in de oudejaarsnacht.
Tegen elf uur dinsdagavond was het 0900-nummer van de politie niet meer te bereiken. Even voor middernacht waren er ook problemen met de bereikbaarheid van het alarmnummer 112 en het mobiele netwerk.
De Zeeuwse politie was nog enige tijd bereikbaar op een direct telefoonnummer dat zij via de lokale teletekst had bekendgemaakt, maar ook dat was van korte duur. Vervolgens is Omroep Zeeland als rampenzender aangewezen. Hulpbehoevende mensen werd verzocht hun meldingen persoonlijk bij politiebureaus, brandweerkazernes en gemeentehuizen door te geven. Deze waren in allerijl zo veel mogelijk bemand.
Ook gingen medewerkers van de hulpdiensten de straat op om daar aanspreekbaar te zijn. Volgens een politiewoordvoerder hebben zich geen calamiteiten voorgedaan als gevolg van de storing.
Rond drie uur in de ochtend was de storing grotendeels verholpen. Politiewoordvoerders in andere delen van het land meldden ook grote problemen met de bereikbaarheid van het 0900-nummer van de politie.
Een woordvoerster van de KPN spreekt van een vervelende situatie. Het 0900-nummer was volgens haar moeilijk te bereiken wegens de enorme belasting van het netwerk. Een storing in de centrale van het alarmnummer 112 in Middelburg veroorzaakte de problemen met de bereikbaarheid van dit nummer, aldus de zegsvrouwe.
Burgemeester J. Schouwenaar van Middelburg, tevens korpschef van politie, bestrijdt deze uitspraak. Het probleem dat 112 niet te bereiken was, lag niet in Middelburg; elders in het land had men ook grote problemen. Daarnaast duurde het geruime tijd eer KPN een monteur had opgetrommeld en deze heeft het probleem uiteindelijk opgelost in Driebergen.
„De storing was echt een probleem van en bij KPN. Ik ben niet te spreken over de laconieke houding van het bedrijf over het wegvallen van een alarmnummer”, aldus Schouwenaar. Hij vindt dat KPN maar moet uitleggen hoe de storing heeft kunnen ontstaan, zodat dit in de toekomst kan worden voorkomen.