Economie

Tyco corrigeert winst met 382 miljoen

Het Amerikaanse hightechbedrijf Tyco heeft volgens een eigen intern onderzoek jarenlang geknoeid met de cijfers om investeerders te misleiden. Als gevolg daarvan zal het bedrijf 382 miljoen dollar (364 miljoen euro) schrappen van eerder gemelde winstcijfers.

Van onze correspondent
2 January 2003 10:08Gewijzigd op 14 November 2020 00:02

Het team onderzoekers, bestaande uit accountants en juristen, onder leiding van advocaat David Boies heeft geen „wijdverbreide fraude” geconstateerd. Maar het onderzoek heeft wel duidelijk gemaakt dat Tyco op alle niveaus „de manoeuvreerruimte die de algemeen aanvaarde accountingpraktijken bieden tot het uiterste heeft benut om de cijfers op te vijzelen.”

Zo zette Tyco bedrijven die op het punt stonden overgenomen te worden onder druk om de omzet- en winstcijfers te drukken, zodat Tyco na de overname met positievere cijfers zou kunnen komen. Uit e-mails is ook gebleken dat het advocatenkantoor van Tyco, Wilmer, Cutler & Pickering, vraagtekens zette bij sommige boekhoudkundige constructies.

Tyco heeft tot nu toe volgehouden dat de problemen van het bedrijf in de eerste plaats het gevolg waren van de handelwijze van oud-topman Dennis Kozlowski. Die wordt ervan verdacht honderden miljoenen van Tyco voor eigen doeleinden gebruikt te hebben. Uit het onderzoek van Boies’ team blijkt echter dat alle Tyco-afdelingen de opdracht hadden gekregen „alle boekhoudkundige trucs te gebruiken om een zo gunstig mogelijk beeld van het bedrijf te creëren.”

„Op zich is een correctie van 382 miljoen dollar op een omzet van 36 miljard niet schokkend, maar het onderzoek van Boies maakt duidelijk dat ook Tyco systematisch heeft geknoeid, ook al kon een en ander wettelijk misschien nog net door de beugel. Uit de e-mails blijkt echter dat de advocaten hun twijfels hadden en als advocaten aan de bel trekken dan mag je er gerust van uitgaan dat er geknoeid wordt, ook al is het wettelijk dan nog geen fraude. Hoe je het ook noemt, ook nu weer blijkt dat de aandeelhouders om de tuin zijn geleid en dat is niet gunstig. Niet voor het bedrijfsleven in het algemeen en zeker niet voor de aandelenmarkt, die het afgelopen jaar al zo veel vertrouwen heeft verloren”, aldus Dana Johnson, marktanaliste van Banc One Capital Markets in New York.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer