Economie

De Unie wil in transport CAO’s per bedrijf afsluiten

Vakbond De Unie en advocatenkantoor Vallenduuk gaan eigen CAO’s voor transportbedrijven afsluiten. De organisaties willen zo afwijken van de algemene CAO voor het beroepsgoederenvervoer.

ANP
2 January 2003 09:19Gewijzigd op 14 November 2020 00:02

„De FNV en het CNV houden al 25 jaar vernieuwing van de CAO tegen”, stelde de Haarlemse advocaat H. Vallenduuk dinsdag. „De CAO is alleen maar dikker geworden en daardoor slechter te handhaven. Daar komt bij dat weinig werknemers lid zijn van een bond, maar via de algemene CAO toch hun wil aan de anderen opleggen. Dat moet anders kunnen.”

Vallenduuk heeft inmiddels volmachten van enkele bedrijven die zich hebben verenigd in de Lijst Ongebonden Goederenvervoerders in Nederland (Login). De advocaat wil onder meer andere afspraken maken over de werkweek. De advocaat ziet mogelijkheden om de 48-urige werkweek te handhaven, ondanks dat de Europese Commissie de werkweek voor chauffeurs wil bekorten. Bovendien wil Vallenduuk het voor bedrijven goedkoper maken om met dubbele bemanning te rijden. Op lange ritten naar bijvoorbeeld Italië kunnen chauffeurs elkaar dan beter aflossen.

De nieuwe afwijkende CAO-afspraken zouden kunnen ingaan als de huidige algemene CAO voor goederenvervoer afloopt. Dat gebeurt op 1 april. De algemene CAO wordt afgesloten door de organisaties Transport en Logistiek Nederland (TLN) en en Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV). De regeling geldt voor ruim 130.000 werknemers.

TLN noemt de actie van De Unie en Vallenduuk een interessant initiatief. „Maar wij gaan door met onze eigen CAO. We zetten namelijk vraagtekens bij de representativiteit van De Unie. Onze CAO wordt gedragen door een groot deel van de achterban, zowel bij werkgevers als werknemers”, aldus een woordvoerster.

Vakbond De Unie zegt ruim duizend leden te hebben. „We zijn gedwongen tot aparte CAO’s, omdat we als een speer omhoog schieten in het ledental, maar niet mogen meepraten over de bestaande CAO voor goederenvervoerders”, aldus een woordvoerder van De Unie. De vakbond wil bovendien een simpeler CAO, omdat de huidige regeling volgens een woordvoerder een jungle van rechten en plichten is geworden.

Vakbond De Unie doorkruiste al eerder CAO-onderhandelingen door FNV- en CNV-bonden. Zo sloot de kleinere bond dit jaar een CAO af met werkgevers in de kinderopvang, bij Philips en in de horeca. De FNV- en de CNV-bonden waren daarover ontevreden, maar voegden zich na enige besprekingen of aanpassingen toch bij de akkoorden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer