„Ze plegen vandaag of morgen een overval”
De twee grootste geldtransporteurs van Nederland, Brinks en G4S, zijn het toenemende aantal geldovervallen meer dan beu. Beide firma’s pleiten voor een stevige landelijke aanpak van geldovervallen door de politie.
Dat zeiden ze maandag in het televisieprogramma EénVandaag. „De vraag is niet langer óf je overvallen wordt, maar of ze dat vandaag of morgen doen”, zegt Rob Huijgens, directeur van G4S. „Bij Brinks is het aantal overvallen in de eerste drie maanden van dit jaar net zo hoog als in heel 2008”, aldus Sven Vermeulen, directeur van Brinks.Het aantal overvallen in Nederland is ook vergeleken met omringende Europese landen hoog, zegt Huijgens. „Uit het feit dat het niet ophoudt, zou je bijna opmaken dat de politie weinig raad weet met dit probleem.”
In 2008 werden er 43 overvallen op geldwagens gepleegd. Twee jaar geleden stond de teller nog op zeventien. Dit jaar zijn er al dertien overvallen gepleegd. Als deze ontwikkeling doorzet, komt dat uit op een totaal van 52 geldovervallen in 2009. „Voor Brinks zal het aantal overvallen 400 procent meer worden dan vorig jaar, als deze trend doorzet. Het water staat ons echt tot aan de lippen. De maat is bijna vol”, aldus Vermeulen.
Verschuiving
De overvallen werden in het verleden in Amsterdam gepleegd. Vorig jaar was het daar zelfs zo gevaarlijk voor de geldtransporteurs dat de politie de wagens escorteerde. De transporteurs merken nu echter een verschuiving op van Amsterdam naar de rest van het land. Huijgens: „De politie heeft ruchtbaarheid gegeven aan de tegenmaatregelen die ze heeft getroffen. Dat maakt het minder aantrekkelijk voor criminelen om in Amsterdam een overval te plegen.”
Oplossing voor het probleem zou volgens beide firma’s een landelijke aanpak van de overvallen zijn. Nu werken de regionale politiekorpsen volgens de transporteurs nog te weinig samen. Huijgens: „Een overval in Amsterdam en een overval in Deventer worden als twee afzonderlijke zaken behandeld, terwijl daar dezelfde dader achter kan zitten.” Een nationaal analyserend en rechercherend expertisecentrum moet daarin verandering brengen, is hun voorstel.
„We hebben goede contacten met de regionale korpsen”, zegt Huijgens. „Alleen is het overvalgebied zo groot dat je het daar niet mee redt.”
„We hebben ervaring met regionale teams die gespecialiseerd zijn in gewapende overvallen”, zegt ook Vermeulen, „maar na verloop van tijd worden zulke teams ontbonden en dan vloeit alle kennis die daar zat weg.”
Vernietigd
De overvallen lonen niet, zoveel is in elk geval duidelijk. Het stelen van een geldkoffer is in de meeste gevallen zinloos. De koffers zijn namelijk zodanig beveiligd dat het geld automatisch wordt vernietigd als iemand ze proberen open te breken. Mocht de overvaller erin slagen de koffer buit te maken en proberen hem open te breken, dan houdt hij niets anders in handen dan een vuurrood geverfde en verschroeide stapel geld. Niet iets waarmee je in de winkel nog kunt betalen, aldus Huijgens.
Niet alleen het aantal overvallen op geldwagens neemt toe. Vorige week werd al gemeld dat het totale aantal overvallen in de eerste twee maanden van dit jaar met 21 procent is toegenomen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Volgens De Telegraaf vonden er dit jaar 579 overvallen plaats.
De Raad van Hoofdcommissarissen liet in een reactie aan EénVandaag weten een landelijk rechercheteam voor overvallen niet nuttig te vinden. Op dit moment is er één landelijke overvalcoördinator actief binnen de politie en dat is volgens de raad voldoende.