Economie

Iets meer guldens naar de bank op laatste wisseldag

De Nederlandse banken krijgen de laatste dagen iets meer guldens te verwerken dan normaal. Dinsdag is de laatste dag dat mensen hun oude geld bij de bank kunnen wisselen voor euro’s, maar van een stormloop is geen sprake. Vanaf 1 januari kan dat alleen nog maar bij De Nederlandsche Bank.

ANP
31 December 2002 11:32Gewijzigd op 14 November 2020 00:02

De Rabobank bemerkt sinds november een lichte toename van het aantal klanten dat guldens komt wisselen. De afgelopen dagen nam dat iets toe. „De Rabobank in Utrecht kreeg bijvoorbeeld de laatste weken gemiddeld 400 tot 500 euro per week aan guldens aangeboden, dat is de laatste dagen opgelopen tot 5000 euro”, aldus een woordvoerster van de Rabobank.

Bij ABN Amro merken vooral vestigingen in buurten met veel ouderen dat klanten nog guldens kwijt willen. „Onze vestiging aan het Gelderlandplein kreeg maandag en dinsdag veel guldenbiljetten aangeboden, vooral van oudere klanten”, weet een woordvoerster van ABN Amro. „Een op de zes klanten wilde daar guldens wisselen, van 100 tot 4000 gulden.”

De Nederlandsche Bank waarschuwde anderhalve week geleden met een krantenadvertentie alle Nederlanders die nog guldens in huis hebben dat ze die tot eind december bij de eigen bank kunnen wisselen. Na 1 januari kan dat alleen nog bij DNB zelf. Tot uiterlijk eind 2031 kunnen guldenbiljetten worden ingewisseld. Guldenmunten moeten voor eind 2006 zijn ingeleverd.

De landelijke oproep leidt niet niet tot een hele grote toeloop. Bij de ABN Amro-filialen is er, op enkele uitzonderingen na, in het algemeen weinig te merken. Bij de Rabobank staan nergens lange rijen bij het loket. „Het is slechts incidenteel dat mensen nog geld komen wisselen”, stelde de woordvoerster van de Rabobank. Het gaat dan vooral om biljetten. „Slechts een enkele kerk komt nog met veel oude munten aan de balie.”

Fortis, met veel minder kantoren dan Rabobank, ziet eveneens op de laatste wisseldag geen stormloop. „Begin dit jaar hebben we een enorme run op de euro gehad waardoor nu nog maar weinig mensen guldens in huis hebben”, zo denkt een woordvoerder van de bank. Ook bij de postkantoren is het rustig. „Mensen wisselen mondjesmaat nog guldens”, aldus een woordvoerster van de Postbank.

Eind oktober waren volgens de laatste cijfers nog 44 miljoen guldenbiljetten met een totale waarde van 760 miljoen euro niet terug bij DNB. Nederland stapte dit jaar razendsnel over naar de nieuwe munt. Ruim een week na de invoering van de euro had al 57 procent van de Nederlanders geen guldenmunten meer in huis. Driekwart van de mensen had toen geen guldenbiljetten meer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer