Economie

Baas GM weg op verzoek Witte Huis

DETROIT/WASHINGTON (ANP/RTR) - De chef van het Amerikaanse autobedrijf General Motors (GM), Rick Wagoner, treedt af op verzoek van het Witte Huis. Dit heeft een zegsman in het Witte Huis zondag bevestigd. „Leden van de regering hebben meneer Wagoner gevraagd op te stappen en hij ging daarmee akkoord”, aldus de zegsman.

30 March 2009 06:44Gewijzigd op 14 November 2020 07:36
DETROIT/WASHINGTON - De chef van het Amerikaanse autobedrijf General Motors (GM), Rick Wagoner, treedt af op verzoek van het Witte Huis. Dit heeft een zegsman in het Witte Huis zondag bevestigd. Foto EPA
DETROIT/WASHINGTON - De chef van het Amerikaanse autobedrijf General Motors (GM), Rick Wagoner, treedt af op verzoek van het Witte Huis. Dit heeft een zegsman in het Witte Huis zondag bevestigd. Foto EPA

Eerder berichtten Amerikaanse media dit op gezag van betrokkenen in Detroit, de hoofdstad van de noodlijdende Amerikaanse autoindustrie. Het aftreden van Wagoner die al sinds 2000 de baas bij GM is, lijkt onderdeel van de pogingen van president Barack Obama om de Amerikaanse auto-industrie te redden. Maar er is volgens de zegsman geen ultimatum gesteld. „Wel is Wagoner sterk aangemoedigd te vertrekken”, zei hij.De onderneming GM blonk de laatste jaren vooral uit door het maken van opzienbarende verliezen. GM maakte meer dan 65 miljard euro verlies sinds 2005.

Het bedrijf kreeg begin dit jaar van de federale overheid een lening van 10,6 miljard euro om het hoofd boven water te houden. Het stelt nu in april bijna 14 euro miljard meer aan krediet nodig te hebben om overeind te blijven.

Verwacht wordt dat de Amerikaanse president Barack Obama maandag meer krediet beschikbaar stelt, ondanks bedenkingen in Washington dat GM en de kleinere onderneming uit Detroit, Chrysler, onvoldoende hebben gedaan om beter op de automarkt te kunnen concurreren. „Ze zijn er nog niet”, vatte Obama zondag in een televisieprogramma samen.

Van ’de grote drie van Detroit’, Chrysler, GM en Ford, hebben er twee, Chrysler en GM, om hulp van de regering gevraagd om faillissement te voorkomen. In december kregen ze noodkredieten van in totaal 14 miljard euro. De twee stellen nu voorlopig 17,3 miljard euro extra nodig te hebben om te overleven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer