Kerk & religie

Klimaatoproep aan kerk

In de kerk is een wezensverandering nodig in het denken over klimaat. Dat zei ds. G. de Fijter, synodepreses van de Protestantse Kerk in Nederland, zaterdag in Nijkerk tijdens een bijeenkomst van het Interkerkelijk Milieu Netwerk.

Van een medewerker
28 March 2009 19:36Gewijzigd op 14 November 2020 07:36
De Raad van Kerken in Nederland presenteerde zaterdag de zogeheten Klimaatoproep: een oproep aan haar lidkerken om iets te doen met klimaatverandering. Foto ANP
De Raad van Kerken in Nederland presenteerde zaterdag de zogeheten Klimaatoproep: een oproep aan haar lidkerken om iets te doen met klimaatverandering. Foto ANP

De Raad van Kerken in Nederland presenteerde de zogeheten Klimaatoproep: een oproep aan haar lidkerken om iets te doen met klimaatverandering.„Je kunt stapels brochures over mensen heen storten, maar als het hart niet verandert, bereik je niets”, aldus ds. De Fijter. Hij vindt het daarom belangrijk om aandacht voor schepping en milieu te hebben in de zondagse kerkdiensten. De predikant stelde dat de kikkers in de sloot en de roodborstjes in de tuin het zouden merken als de mensen zouden leven naar de woorden van Micha 6:8, waar staat dat de Heere van mensen eist om recht te doen, weldadigheid lief te hebben en ootmoedig te wandelen met God.

Bij de keuze voor een verantwoorde levensstijl sluiten God en de mammon elkaar uit, zei de predikant onder verwijzing naar de Bergrede. Leden van een kerkelijke gemeente kunnen, net als in de eerste christengemeente, dingen met elkaar delen. Als voorbeeld noemde hij het lenen van een auto van een ander gemeentelid, iets dat vaak erg moeilijk ligt.

Ds. De Fijter stelt zich een soort ”Churchwheels” voor: christenen zouden hun auto’s bij tal van kerken moeten stationeren, die dan aan anderen uitgeleend kunnen worden. Zo kan een groot netwerk ontstaan. Minder auto’s leveren een bijdrage aan een beter milieu.

Henk van Hout, voorzitter van de Raad van Kerken in Nederland, zei dat radicale stappen nodig zijn in de zorg om een goed klimaat. Het gaat volgens hem niet alleen om een politiek maar ook om een spiritueel probleem. Het Klimaatrapport noemt drie kernwoorden die daarmee te maken hebben, namelijk kwetsbaarheid, verbondenheid en soberheid. Over het laatste zei hij: „Versobering richt zich tegen overvloed en mateloosheid en de overheersing van de ander. Die keuze vraagt moed en ascese.”

De voorzitter van de Evangelische Alliantie, Arnold van Heusden, wees erop dat evangelische christenen al lang bezig zijn met de strijd voor het behoud van het milieu. Hij verwees naar de „stillen in den lande”: mensen die simpel en sober leven. Hun levenswijze zou meer overgenomen moeten worden.

Weerman Reinier van den Berg stelde: „God heeft een groen hart”. Hij kwam met een aantal praktische mogelijkheden, zoals het plaatsen van zonnepanelen op de daken van kerken. „Het is goed voor het klimaat maar ook missionair. Dan merken andere mensen dat de kerken met hun tijd meegaan.” Hij hoopt dat de tijd spoedig aanbreekt dat de kerken elkaar te groen af willen zijn.

Wijnand Duyvendak, voormalig Kamerlid van GroenLinks en klimaatactivist, zei „op afstand” van de kerken te staan. Toch was hij getroffen door de indringende „klimaatoproep” van de kerken. De rol van kerken kan groter zijn dan ze zelf denken, aldus Duyvendak. Het zijn sterke gemeenschappen, die geworteld zijn in de samenleving.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer